Befektetőt keres a nyereséges Albacomp

A vezetők átszervezték és ismét nyereségbe fordították a Székesfehérvárról indult Albacompot. Az egyik legjelentősebb magyar informatikai cég pénzügyi befektetőket keres.

A válság és az informatikai piac visszaesése ellenére 300 millió forintos eredményre számít idén az Albacomp. Az árbevétel az idén a terveknek megfelelően alakult, az első három hónapban elérte a 3,5 milliárd forintot, ami időarányosan megfelel a 2010-re tervezett 15 milliárd forintnak - mondta Minárovits János, a száz százalékban magyar tulajdonú informatikai vállalat vezérigazgatója.

A tavalyi év az egész szektor számára hihetetlen nehéz volt, melyet a gazdasági válság mellett csak súlyosbított, hogy a kormányzat befagyasztotta az informatikai közbeszerzéseket - közölte. Emiatt az Albacomp tavaly harminc százalékos bevételkiesést szenvedett el, így a konszolidált árbevétele csak tízmilliárd forint körül alakult. A céget emellett saját válsága is súlytotta - mondta el a vezérigazgató. A válság idején a cég veszteségbe is fordult. Ennek oka részben az, hogy a nagy finanszírozás-igényű ágazatokban a banki hitelek úgy megdrágultak, hogy elvitték a szerény nyereséget, de a cég átszervezése komoly egyszeri költséggel is járt.

Hozzátette: a cég jelentős átszervezésen van túl, amelynek során megszabadult a kevés nyereséget termelő, kis hozzáadott értékkel dolgozó üzletágaitól, s így a laptop és PC-összeszerelés helyett a rendszerintegrációra, konzultációra és a teljes körű informatikai szolgáltatásokra koncentrálnak. A cégnek meg kellett válnia a 25 évvel ezelőtti indulása óta működő Hi-fi üzletágától, de gyakorlatilag nem foglalkoznak kereskedelmi láncok és viszonteladók kiszolgálásával. Hardver-oldalon a szerverek és a tárolórendszerek jelentik a fő fókuszt. Ezzel együtt a cégnek szüksége volna külső forrásra, s tárgyalnak pénzügyi befektetőkkel. Az Albacomp forrásigénye milliárd alatti, maximum 51 százalékos tulajdonrészt minimum hatszázmillió forintos tőkebefektetés mellett kínál a cég.

Minárovits János úgy véli: a 15 milliárdos árbevétel, amit idénre terveznek, szép szám, de ennél sokkal fontosabb a nyereségesség. Az Albacomp Zrt-nél ma 236-an dolgoznak, amely az eddigi legnagyobb létszámnak körülbelül a fele. A leányvállalatokkal együtt 300 fölötti embernek ad munkát a cég. Az üzletágak száma hétre csökkent.

A tavaly elkezdődött és idén novemberben befejeződő Adóalany Centrikus Adatszolgáltatási Modell projekt számít a legnagyobbnak a közbeszerzések területén, de felkészültek az idén várható esetleges nagyobb terhelésre is - közölte. A központosított közbeszerzések területén minden kategóriában van szerződésük, s fontosnak tartják az egyedi eljárásokban beszerezhető Interaktív tábla és a tanulói laptopok (Classmate PC) projektet is - mondta dr. Balázs Zoltán, a cég igazgatóságának elnöke.

Ehhez Szabó Ervin kereskedelmi igazgató azt tette hozzá: tavaly 3000 tanulói laptopot adtak el, 100 iskolának.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.