Nyereséges a TVK

A Tiszai Vegyi Kombinát (TVK) Nyrt. adózott eredménye 26 millió forint volt a második negyedévben szemben az egy évvel korábbi 4,7 milliárd forintos veszteséggel. Az első félévben az adózott veszteség 589 millió forintot tett ki, 2009 azonos időszakában ez még csaknem 9 milliárd forint volt.

A társaság kedden közzétett a nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) szerint készített konszolidált gyorsjelentése szerint az üzemi eredmény 2,605 milliárd forint volt 2010 második negyedévében, az első negyedévben megjelenő 655 millió forintos veszteséggel szemben.

A jelentés szerint a javulás főképp annak köszönhető, hogy kedvezően változtak a polimer- és az olefin termék jegyzésárai és az árarányok. Kedvezőtlenül hatott viszont az euró és a forint dollárhoz viszonyított gyengülése, az energiaárak emelkedése, valamint az időszakos nagyleállás miatt alacsonyabb termelési és értékesítési volumen.

Az üzleti eredmény nagymértékű javulása 2010 első félévében az előző év azonos időszakához képest az integrált petrolkémiai árrés emelkedésének, a termelés és értékesítés mennyiségi növekedésének, az olefin melléktermékárak kedvező változásának, a földgáz és villamos energia árak csökkenésének, valamint a hatékonyságjavító erőfeszítéseknek a hatására következett be.

A készpénz termelő képességet mutató kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti nyereség (EBITDA) a második negyedévben 5,852 milliárd forint volt, míg egy évvel korábban 3,868 milliárd forintos veszteséget mutatott. Az első félévi EBITDA 8,362 milliárd forint volt, tavalyi mínusz 2,019 milliárddal ellentétben.

A 2010. első félévben a TVK-csoport összes működési bevétele az előző év azonos időszakához képest 56 százalékkal növekedve, 174,1 milliárd forint volt. A forint évközi árfolyam mozgása következtében 478 millió forinttal több vevői- és szállítói árfolyam-nyereség keletkezett, ugyanakkor egy évvel korábban 443 millió forinttal több volt a szén-dioxid kvóta értékesítésből származó bevétel.

A TVK-csoport első félévi 172,558 milliárd forintos konszolidált értékesítési árbevétele a magasabb az árak- és az értékesítés mennyiségének növekedése következtében 62,787 milliárd forinttal több, mint 2009. első hat hónapjában, amelyet az árfolyamváltozás hatása részben mérsékelt.

A 2010. első félévi kapacitáskihasználás 13 százalékponttal volt magasabb 2009 első félévéhez képest a jelentősebb meghibásodások nélküli üzemelés következtében azzal együtt, hogy az idei és a tavalyi második negyedévben is az egyik olefingyárban és több polimer üzemben időszakos karbantartás volt. A 2010. második negyedévi kapacitáskihasználás 15 százalékponttal volt alacsonyabb az előző negyedévhez képest a karbantartási nagyleállás következtében.

A jelentés szerint a devizában történő értékesítés és beszerzés során 249 millió forint realizált és 831 millió forint nem realizált vevői-szállítói árfolyam nyereség keletkezett a forint árfolyam-mozgása következtében, amely az előző év azonos időszakában 602 millió forint árfolyam nyereséget eredményezett. A pénzügyi műveletek 2,435 milliárd forintos veszteségében a devizahitelek és devizás eszközök után 2 millió forint realizált, és 1,575 millió forint nem realizált árfolyam veszteség szerepel.

A Mol csoport 86,79 százalékban tulajdonos a TVK-ban.

A TVK részvényeit a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájában jegyzik. A papír a hétfői tőzsdenapon 3,580 forinton fejezte be a kereskedést. A részvény legmagasabb árfolyama 3580 forint, a legalacsonyabb 2635 forint volt az elmúlt 52 hétben. Kedden a TVK 20 forintos emelkedéssel 3600 forinton nyitott.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.