Nyereséges autógyártók: Renault, Honda

Egymás után teszik közzé második negyedéves eredményeiket az autógyártók. A Renault és a Honda nyereséget jelentett.

A Renault francia járműgyártó nyereséggel zárta a júniussal végződő negyedévet az egy évvel korábbi veszteség után. Eladásai valamennyi térségben nőttek - közölte a cég pénteken.

A harmadik legnagyobb európai járműgyártó adózott eredménye 823 millió euró lett az egy évvel korábbi 2,7 milliárd euró veszteség után. A szakértők jóval kisebb, 435 millió euró profitra számítottak.

A cég 1,35 millió járművet értékesített az április-június közötti időszakban, 21,7 százalékkal többet, mint egy éve. A Renault globális járműpiaci részesedése ezzel 3,8 százalékra emelkedett a negyedévben az egy évvel korábbi 3,7 százalékról.

Minden korábbinál nagyobbra, az előző évinek a 36-szorosára növelte nyereségét április és június között a Honda. A japán járműgyártó társaság pénteki gyorsjelentése szerint az adózott profit a tavalyi 7,5 milliárd jenről 272,4 milliárd jenre nőtt az áprilissal kezdődött üzleti év első negyedévében. Ez a cég történetének legnagyobb első negyedévi nyeresége.

Egy évvel korábban a japán járműgyártás mély válságban volt a világgazdasági recesszió miatt, az idén tavasszal viszont a fellendülés hatására jelentősen nőttek az eladások Ázsiában és Észak-Amerikában. A kiugró profithoz hozzájárult egyebek között a méretgazdaságosság javulása, vagyis az egységnyi termékre jutó gyártási költség csökkenése, amit a növekvő termelés idéz elő.

Honda gépkocsikból 1,44 millió darab kelt el, 23 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Honda motorkerékpárokból 2,89 millió darabot adtak el, ami 28 százalékos növekedés. A társaság bevétele így 17,9 százalékkal 2.361 milliárd jenre nőtt.

A Toyota után a második legnagyobb japán járműgyártó a friss adatok alapján 340 milliárd jenről 455 milliárdra emelte az adózott profitra vonatkozó éves előrejelzését.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.