Nyereséges a Citi, csődközelben a CIT

Citigroup meglepte a Wall Streetet, az elemzők által várt veszteség helyett 3 milliárd dolláros adózott eredményről - adott hírt. Eközben a hasonló nevű CIT bank a végét járja.

A Citigroup a Bank of America, a Goldman Sachs és a JP Morgan után a negyedik nagybank, amely jelentős második negyedévi eredményről számol be. A tavalyi év azonos időszakában a bank vesztesége 2,59 milliárd dollár, azaz részvényenként 55 cent volt.

A többi banktól eltérően a Citibank nyeresége nem a jobb kereskedésnek, hanem befektetési bankja, a Salomon Smith Barney többségi részvényeinek a Morgan Stanley részére történt eladásának és egyes kockázatos követelései értékemelkedésének volt köszönhető.

A New York-i székhelyű pénzintézet bevétele a negyedben 6,7 milliárd dollár volt. A Citibank a globális pénzügyi válság által leginkább sújtott pénzintézetek között volt: összesen 45 milliárd dolláros kormánytámogatásban részesült, és a kormányzat garanciát vállalt a - több mint 300 milliárd dolláros - kockázatos követelései miatti veszteségeire is.

Eközben közelébe került amerikai CIT Group 2-3 milliárd dollár áthidaló  hitelről folytat egyeztetést a JPMorgan Chase és a Goldman Sachs  Group cégekkel - közölte pénteken egy név nélkül nyilatkozó forrás. A bejelentésre a New York-i értéktőzsdén közel 97 százalékkal 80 centre nőtt a CIT árfolyama.

A CIT ezzel párhuzamosan folytatja az egyezkedést a  kötvénytulajdonosokkal arról, hogy a velük szemben fennálló  adósságot részvényekre cserélné. Szó van arról is, hogy a CIT eladja  több értékes ingatlanát, hogy a befolyó összeggel növelje tőkéjét. A kis- és közepes vállalatoknak hitelező, 101 éve működő CIT Group annak ellenére került a csőd szélére, hogy az amerikai kormány bankmentő csomagjából már két milliárd dollárt kapott az év elején.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.