Nyereséges lett a cseh légitársaság

Nyolc szűk esztendő után idén 12,9 millió korona (hozzávetőleg 150 millió forint) nyereséggel zárta az első félévet a Cseh Légitársaság (CSA).

Tavaly ugyanebben az időszakban a mérlegük 408,2 millió korona veszteséget mutatott. A CSA igazgatótanácsának elnöke szerint ez a kedvező folyamat a szigorú takarékossági és egyéb intézkedéseknek köszönhető.

– A légi kísérők bérét csaknem harminc, a pilótákét pedig átlagosan negyven százalékkal csökkentettük, ezenkívül eladtunk három, Boeing 737-es típusú repülőgépet is. Ezután is minden szükséges lépést megteszünk annak érdekében, hogy az idei évet nyereséggel zárhassuk – tájékoztatott Jozef Sincák.

A bércsökkentések miatt elsősorban a stewardessek tiltakoznak, akiknek a fizetése a tavalyi átlagos 43 845-ről, 31 985 koronára esett vissza, s emiatt sztrájkot helyeztek kilátásba.

– Állításuk csupán féligazság, mert tényleges munkaidejüktől függően havonta még legalább 11 ezer koronának megfelelő napi díjat is kapnak. Igyekszünk megértetni velük, hogy jelenleg több pénzünk nincs a bérekre. Ha beszüntetnék a munkát, akkor a társaság kedvező gazdasági folyamatait veszélyeztetnék – közölte megkeresésünkre a CSA szóvivője.

Daniel Sabík elmondta azt is, hogy a pilóták nem kívánnak csatlakozni a tervezett sztrájkhoz, pedig ők átlagosan jóval kisebb bérért dolgoznak, mint tavaly. Konkrét adatokat a munkaszerződések egyik rendelkezésére hivatkozva nem mondott, csupán annyit árult el, hogy a másodpilóták keresete idén nem haladta meg a havi 50 ezer koronát, ehhez képest a kapitányok 30-40 százalékkal többet vihetnek haza.

A CSA részvényeinek 44 százalékát a Korean Air, 34 százalékát a Travel Service cseh magántársaság birtokolja. Az államnak 20 százalékos tulajdonrésze van, a maradék pedig a cseh állami biztosítóé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.