Nyereség van, osztalék nincs a Postánál

Csaknem kétszázmilliárd forintos árbevétel mellett 3,3 milliárd forint adózás előtti eredményt ért el a Magyar Posta. Az állami postacég adózott és mérleg szerinti eredménye 3,045 milliárd forint lett.

Szarka Zsolt vezérigazgató a Népszabadság kérdésére elmondta, hogy ez az összeg az eredménytartalékba kerül, finanszírozandó többek között a jövőbeni beruházásokat, melyeket a Magyar Posta átalakítása tesz szükségessé. Az állam hosszú távon azt szeretné, ha a Magyar Posta stabil osztalékfizetője lenne, de a cég jelenlegi helyzetében még jó pár évig nem reális, hogy a Posta kifizesse az államnak a nyereségét – mondta az ügyben lapunk kérdésére Németh­ Lászlóné, a Miniszterelnökség államtitkára.

Szarka Zsolt, a Magyar Posta vezérigazgatója
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A cég főbb számainak ismertetése mellett Szarka Zsolt vezérigazgató 2015-ről javarészt azt ismertette, hol tart az állami postacég átalakítása, amelyről még 2013-ban született átfogó stratégia. Ennek gerince az informatikai fejlesztés: míg három éve még csak 340, tavaly év végén már 2240 olyan postahivatal működött, amely online kapcsolatban van a központtal – az ilyenekben feladott levelek azonnal bekerülnek a posta rendszerébe, vagy a feladott csekkek ellenértéke egy napon belül jóváíródik az elszámolórendszerben, nem csak akkor, amikor a papírokat feldolgozzák. Immár negyvenezer ügyfél vezet értékpapírszámlát a postán, a cég által kezelt megtakarítások értéke 570 milliárd forint volt, ebből 415 milliárd állampapírban van. Ezekért a tevékenységekért a Posta fajlagosan nagyobb arányú díjbevételre tesz szert, mint korábbi partnerei­vel, és e tevékenységek hasznából a Posta részesedik tulajdonosi ágon is – utalt Szarka Zsolt arra, hogy érdemes volt újraszervezni azt a rendszert, ahogy a cég pénzügyi szolgáltatásokat kínál.

A belföldi levélforgalom 619 millió küldeményre csökkent, ami 4,6 százalékos visszaesés, ám tizenhat százalékkal nőtt a csomagok száma, növelték az átvételi pontokat is több mint háromezerre. 215 millió csekket adtak fel a postán, ebből 650 ezer olyan e-csekk volt, amellyel már nem kellett megjelenni fizikailag egy hivatalban. A cég egyik leánya látja el az értéklogisztikai feladatokat a takarékszövetkezeti integrációban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.