Nyáron valakinek 6 000 000 000 dollár jelent meg a számláján

Nehéz eldönteni, hogy a szóban forgó tranzakcióhoz hasonló sms-t kitörő örömmel vagy kétségbeesve olvasna az ember, ha az megérkezne a telefonjára. A frankfurti székhelyű Deutsche Bank (DB) egyik munkatársa tévedésből ugyanis 6 milliárd dollárt, vagyis mintegy 1640 milliárd forintot utalt át egyik ügyfelének.

Hogy ez mekkora összeg azt a magyar költségvetés számaival kiválóan lehet érzékeltetni: ez a tétel valamivel több mint hazai GDP 5 százaléka, de az idei költségvetésben betervezett teljes áfabevételnek a felét is meghaladja. Egy szó mint száz: nem kispályás utalásról volt szó.

A Bloomberg beszámolója szerint azonban a címzett nem egy magánszemély, hanem egy amerikai befektetési alap számlája volt. A tévedés számukra is feltűnt, így a horribilis utalásról szóló ügyletet jelezték is az illetékes hatóságoknak, s a pénzt másnak vissza is utalták. A bank magyarázata szerint egy alacsonyabb beosztásban – junior sales – dolgozó munkatársuk még júniusban hajtotta végre a tranzakciót, mert félreértette az számokat.

A hírek szerint a DB azonnal vizsgálatot is indított az ügyben, vizsgálva a szándékosság lehetőségét. Az történet ráadásul azért is roppant kínos a bank számára, mert az utóbbi időben számos kritika érte a társaságot a belső ellenőrzési rendszer nem megfelelő működése miatt.

Ez is szerepet játszott abban, hogy a DB drasztikusan emelte a kontrollal foglalkozó alkalmazottainak számát, s e mellett a felső vezetést is átszervezték.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.