Nyárig vághatja a kamatot az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa keddi ülésén a jelenlegi 1,95 százalékos szintről újabb 15 bázisponttal, 1,80 százalékra csökkentheti a jegybanki alapkamatot az ING és a K&H vezető elemzői szerint. Balatoni András, az ING vezető elemzője az MTI-nek elmondta, hogy a monetáris politikai döntéshozók óvatosan, kiszámíthatóan csökkentik az alapkamat szintjét a piaci bizonytalanságok miatt. Emlékeztetett arra, hogy az előző, a kamatcsökkentési ciklust megkezdő kamatdöntő ülés jegyzőkönyvének tanúsága szerint 10 bázispontos kamatcsökkentési javaslat is volt, vagyis vannak tanácstagok, akik tovább szeretnék lassítani a monetáris lazítást.

Balatoni András szerint azonban ismét a 15 bázispontos csökkentésre szavazhat a tanács, de nem számít egyhangú döntésre: "most nincs ok finomkodni", mert az árfolyam alakulását, illetve azt tekintve, hogy milyen mértékben nő az euró likviditása a világban, valamint hogy a gyenge amerikai adatok miatt az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatdöntése is egyre későbbre tolódik, szükséges is a monetáris kondíciók további lazítása. Ennek oka az elemző szerint az alacsony inflációs nyomás, a csökkenő inflációs várakozások, és az erősödő árfolyam. Az 1,5 százalékos szintet az alapkamat júniusban érheti el.

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője emlékeztetett: Balog Ádám MNB-alelnök már nyilatkozott korábban arról, hogy a magyar alapkamatot is a lengyel szintre, vagyis 1,5 százalékra csökkenthetik. A forint múlt hét végi gyengülése a monetáris tanácsot is óvatosabbá teheti. Németh Dávid szerint világos, hogy az MNB egy 305 és 310 forint között euró-árfolyammal lenne elégedett, ezért a keddi kamatdöntéskor a kamatcsökkentési ciklus folytatásaként újabb 15 bázispontos kamatcsökkentés valószínű.

Bár az infláció márciusban továbbra is alacsony volt, és 0,6 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak éves összevetésben, év elejétől fokozatosan lassult a fogyasztói árak csökkenése. Az üzemanyagárak növekedése, valamint a magas belső fogyasztás év végére 2 százalék fölé emelheti az inflációt. Az elemző szerint a fundamentumokat figyelembe véve nincs szükség további, nagyobb mértékű monetáris lazításra, azt inkább a piacok kényszerítik ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.