Nyakunkba szakadnak az eurómilliárdok

Az euró alapkamatát 0,05 százalékon hagyta az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa a csütörtöki ülésén, ennél sokkalta nagyobb horderejű lépésként viszont bejelentették, hogy elindítják likviditásbővítő programjukat, amelynek elsődleges célja az euróövezet gazdaságának talpra állítása, a defláció mielőbbi elűzése.
Ennek érdekében az EKB havi 60 milliárd eurós keretösszeggel kötvényvásárlási programot indít, amelyet várhatóan egészen 2016 szeptemberéig fenn kíván tartani. A gazdasági növekedés görcseit feloldó lazítási program hasonlatos az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed által 2011-ben elindítotthoz (QE3). A Fed tavaly év végén vezette ki a maga QE3 kódon futó programját, amelynek keretében havi 85 milliárd dollár értékben vásárolt fel kötvényeket a piacról, bőséges likviditást teremtve ezzel. Ott az eredmény meg is látszott: az Egyesült Államok gazdasága 3 százalék feletti ütemben növekszik, nagy mértékben a Fed tőkeinjekciójának köszönhetően, a pénz nagy része ugyanis gazdaságélénkítő programokban, banki hitelezésben talált helyet magának, azaz aktívan hozzá tudott járulni a világ vezető gazdaságának gyors megerősödéséhez.

A stafétát a Fedtől az évtizedes defláció ellen irtóhadjáratot hirdető Bank of Japan vette át Abe Sindzsó kormányának hathatós támogatásával, s most csatlakozott hozzájuk az EKB. Az övezetben decemberben öt év után tért vissza a defláció, az árak novemberhez képest 0,2 százalékkal csökkentek, s ez már átlépte azt a tűréshatárt, amelyet az EKB vezetése még tolerálhatónak tartott. Az előzetesen megszellőztetett, 50 milliárd eurós államkötvény-vásárlásokról szóló kiszivárogtatásokkal az EKB tesztelte a piacot, s miután látta, hogy nincsen miért aggódnia, nyomban fel is srófolta a program havi keretösszegét 60 milliárdra.

Természetesen ezt nem kötelező az utolsó eurócentig elkölteniük, de az biztos, hogy a kezdeti időszakban teljesen ki fogják meríteni a rendelkezésükre álló keretet. Bár a kiszivárogtatott elképzeléseket már beárazta a piac, Mario Draghi elnök bejelentése mégis dinamitként robbant, az euró/dollár árfolyam azonnal beszakadt, az euró szabadesésbe kezdett, a 1,1640-es szintről egészen a 1,1520-ig esett, ott fogta meg a védőháló. A forint bizonytalankodását jelzi, hogy az euróval szembeni jegyzés csupán a 315-ös szintig ment le, drasztikus erősödésről egyáltalán nem lehet beszélni, noha a kormány költségvetési bevételei szempontjából a 320 forint feletti euró sokkal kedvezőbb opció lenne.

Draghi szerint a lényeg az alacsony olajárak által szított defláció elleni harc, az árak általános zsugorodása a következő hónapokban is fennmarad. Még nagyobb baj, hogy az inflációs kilátások, a vállalatok várakozásai is egyre alacsonyabb szinten horgonyoznak le, ezen a nagyívű pénzszóró programmal remélhetőleg változtatni tudnak. Mindenesetre az EKB 2 százalékos inflációs célja valahol a távoli jövőben lebeg, sok köze a realitásokhoz egyelőre nincsen.

Mario Draghi sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy a részükről megtették, amit megkívánt tőlük a piac, most az egyes tagországok kormányain a sor, hogy felsorakozzanak a program mellé, és saját eszközeikkel támogassák annak sikerét. Lesz forrás a régóta halogatott strukturális reformok végrehajtására, persze mindeközben gondosan ügyelni kell az eddig elért eredményekre, a költségvetési hiányok alacsony szinten tartására. Draghi szerint a program nem minősül tiltott költségvetési támogatásnak. A decentralizáltan végrehajtott vásárlások során 2 és 30 év közötti lejáratú államkötvényeket vásárolnak fel, a kockázatviselésből azonban a helyi jegybankok is kiveszik a részüket. Az egyes tagállamok államadósságának legfeljebb húsz százalékát kitevő kötvényportfólió megvételéről lehet szó. Összesen 1,2 ezermilliárd euróval növelhetik az EKB jelenleg 2,2 ezermilliárd eurós mérlegfőösszegét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.