Nullszaldós lehet a fizetési mérleg

Hírösszefoglalónk

A harmadik negyedévben 698 millió eurós plusszal zárt a folyó fizetési mérleg, szemben a hazai elemzők által várt nullszaldós átlaggal. Igaz, utóbbiak becslései a 200 milliós mínusztól a félmilliárdos pluszig terjedtek. A jegybank adatai szerint az első három negyedévben a szufficit 586 millió euró volt, míg az egy évvel ezelőtti hasonló adat még 5,323 milliárd eurós mínuszt mutatott. Az idei harmadik negyedévben az ország külfölddel szemben fennálló fi nanszírozásiképességtöbblete – a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes eredője – 1,052 milliárd euró (286 milliárd forint) volt.

A hivatalos adat láttán Londonban is revíziót tartottak. A Cityben átlagosan zéró körüli folyó egyenleget valószínűsítettek a vizsgált időszakra, de még a legderűlátóbb elemzők sem vártak 300-400 millió eurónál nagyobb több­letet a harmadik negyedévre. A J. P. Morgan bankcsoport szak értői az adatismertetés után közölték: módosítják eddigi előrejelzésüket, és most már egyensúlyos folyómérlegegyenleget várnak 2009 egészére az eddig érvényben tartott, félszázalékos GDP-arányos hiányról szóló prognózisuk helyett. A J. P. Morgan térségünkkel foglalkozó szakértői kiemelték, hogy ez 7,2 százalékpontos javulást jelent tavalyhoz képest, és bizonyítja, hogy „milyen figyelemre méltó kiigazítás ment végbe a magyar gazdaságban” az elmúlt egy évben, a hitelválság és a jelentős költségvetési szigorítás eredményeként.

A cég szerint 2010-ben – a befektetési jövedelmi egyenleg gyengülése miatt – romolhat a folyó fizetési mérleg, de a J. P. Morgan jövőre is csak „mérsékelt”, 1,5-2,0 százalékos GDP-arányos hiányra számít.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő saját előrejelzése szerint az idén a hazai össztermékhez viszonyított folyómérleg-hiány 0,8 százalékra csökken, és 2010–2011-ben is egy százalék körüli szinten marad.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.