Nullszaldós adóegyenleg

A kormány tervezett adócsomagjának egyenlege összességében nulla, azaz nem vesz el, de nem is ad semmit a gazdaságnak – derült ki Veres János szavaiból.

Nem vesz el, de nem is ad semmit az adóváltozás összességében a gazdaságnak, az adócsomag hatása nullszaldós – derült ki Veres János szavaiból. A pénzügyminiszter egy hétfői sajtótájékoztatón kérdésekre válaszolva annyit árult el: a jövő évi új adótábla (3 milliós jövedelemhatárig 19 százalékos adókulcs, a felett 38 százalék, az adójóváírást évi 1,5 millió forintig lehet teljes mértékben igénybe venni, és valamivel 3,5 millió forint felett szűnik meg végleg) 200 millárd forinttal hagy többet az emberek zsebében. Ugyanakkor 200 milliárdot hozna, ha 2010-től a családi kedvezményeken kívül minden kedvezmény és mentesség megszűnne (az étkezési utalványok, vagy az üdülési csekk adómentessége, a biztosítások adókedvezménye is), amire a kormány „törekedik”.

A jövedéki adó emelése egyébként a pénzügyminiszter szerint éves szinten 40 milliárd forint bevételt eredményezne, az áfa 20 százalékos kulcsának 23 százalékosra emelése 245 milliárd forintot. Az ezekből bejövő pénz az öt százalékos járulékcsökkentést fedezné, bár ennek költségvetési hatásáról a miniszter nem mondott semmit. A korábbi becslések szerint ez 360 milliárd forintot venne ki a költségvetés zsebéből – vagyis még további 70 milliárd forintra lehet szükség. Ennyit az új társasági adórendszer azonban bőven hozhat (igaz, ennek költségvetési hatásáról sem mondott semmit Veres János.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.