Növényvédőszer-kartellt sejt a versenyhivatal

A versenyhivatal szerint hazai növényvédőszer-kereskedők törvénysértő módon egyeztették reklámcélú ingyenes termékmintáik piaci kivezetését. Több cégnél előzetes értesítés nélküli házkutatást is tartottak.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2013. december 19-én előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartott több növényvédőszer-kereskedő vállalkozás székhelyén.

A hivatal eljárást indított a Növényvédőszer- és Műtrágya Kereskedők Szakmai Egyesülete (NMKSZE), a Bayer Hungária Kft., a BASF Hungária Kft., a Syngenta Növényvédelmi Kft., az Arysta LifeScience Kft., a Cheminova Magyarország Kft., a Chemtura Europe Ltd. magyarországi fióktelepe, a Dow AgroSciences Hungary Kft., a DuPont Magyarország Kft., a Makhteshim Agan Hungary Zrt., a Kwizda Agro Hungary Kft., a Monsato Hungária Kft., a Nufarm Hungária Kft., a Sumi Agro Hungary Kft., a Hőgyészi Agrokémiai Kft., az Agro Multisector Kft., az Alisca Agrárház 2010 Kft., a Kite Mezőgazdasági Zrt., a Lasa Agrokultúra Kft., a Dr. Szabó Agrokémiai Kft. és az IKR Kereskedelmi Zrt ellen.

A versenyhivatal saját adataira hivatkozva feltehetőnek tartja, hogy az érintett vállalkozások, az NMKSZE kereteit is felhasználva, 2008-tól kezdődően arra törekedtek, hogy a beszerzési és értékesítési feltételek egységesítésével a piacot egymás között felosszák és az árakat egyeztessék. A növényvédőszer-gyártó vagy azt importáló vállalkozások az NMKSZE kezdeményezésére valószínűsíthetően részt vettek a növényvédőszer-kereskedő vállalkozások egyeztetett piaci magatartásában, így például a reklámcélú ingyenes termékminták piaci kivezetésében.

A GVH gyanúja szerint e magatartásukkal az eljárás alá vont vállalkozások feltételezhetően megsértették a versenykorlátozó megállapodások tilalmára vonatkozó rendelkezéseket.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozások a jogsértést elkövették - szögezi le a hivatal. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. Megfogalmazásuk szerint az eljárás lefolytatására 6 hónapjuk van, ami az ügy bonyolultságától függően kétszer 6 hónappal meghosszabbítható. Korábbi, ennél jóval hosszabb ideig tartó vizsgálódásaikat ugyanakkor azzal magyarázták, hogy az eljárás számos eleme ebbe az időbe nem számít bele.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.