Novemberi mérleg: újabb félmillió állástalan

Novemberben 533 ezer amerikai álláshely szünt meg, és ez még nem tartalmazza az agrárszektorban történt leépítéseket. Legutóbb 34 évvel ezelőtt kapták kézhez ennyien a felmondó levelűket, mint most. A mélyülő gazdasági válság idei amerikai áldozatainak a száma ezzel már meghaladta az 1,7 milliót.

Az Egyesült Államok munkaügyi minisztériuma 6,7 százalékos munkanélküliségi rátáról számolt be november végéről, ezzel szemben az előző hónapban még 6,5 százalékon állt a mutató. (Októberber 320 ezren veszítették el álásukat.) A statisztika szerint a leépítés számos ágazatra terjedt ki,  a pénzügyi intézményeket és az ipar érintette a legérzékenyebben, míg a másik oldalon az oktatás és az egészségügy és a kormányzati adminisztráció áll, itt teremtették és töltötték be a legtöbb új munkahelyet.
 
Csütörtökön öt nagyvállalat, köztük a DuPont vegyipari konszern és az AT&T távközlési szolgáltató jelzett tömeges leépítéseket. Az AT&T dolgozóinak 4 százalékát, 12 ezer főt küld el a vállalattól, míg a DuPontnál egyelőre csak 2500 állást (4 százalék) számolnak fel. A Viacom (850 fő, 7 százalék), az NBC Universal (500 fő, 3 százalék) és a Windstream médiatársaságok is csökkentik dolgozóik számát. Az Adobe Systemns szoftvertervező cég 600 embertől, összlétszámának 8 százalékától válik meg, míg a Hewlett-Packard, a világ legnagyobb számítógép-gyártója 25 ezer fős karcsúsítás kellős közepén áll, az Electronic Data Systems (EDS) informatikai társaság szeptemberi átvételének egyik kellemetlen „mellékhatásaként”. A HP-nál ráadásul – egyes hírforrások szerint – befagyasztják a 320 ezer dolgozó bérét.

Mindez azt jelenti, hogy az idén a gazdasági válság amerikai áldozatainak száma már messze meghaladja az egymilliót, október végén már 1,2 milliónyi friss állástalant tartottak nyílván., most a „elbocsátásszámláló” 1,7 millión áll.

„Az a tabu is megdőlt, hogy a Hálaadás és a Szilveszter közötti időszakban a vállalatok nem hajtanak végre tömeges leépítést, de most, amikor minden egyes dollár számít, nem engedhetik meg maguknak ezt a fajta szociális érzékenységet” – jellemezte a helyzetet a Bloomberg érdeklődésére John Challenger, a  Challenger, Gray & Christmas munkaügyi tanácsadó igazgatója. A következő két hónap még a masszív, cégenként akár több tízezres elbocsátásokról fog szólni – tette hozzá – a helyzet azután térhet vissza a rendes kerékvágásba.

A lehangoló munkanélküliségi adat láttán azonnal süllyedni kezdtek a tőzsdeindexek, az esést a bankpapírok és az olajipar cégei vezették. Európában a BP, a Royal Dutch Shell és a Total árfolyama 4,8 és 7 százalék közötti veszteséggel reagált az olajipari kereslet újabb szűkülését előrevetítő hírre – írja a Reuters.
A bankok közül a Royal Bank of Scotland 4,5, a BNP Paribas 3,7, a Barclays 2,9 százalékkal gyengült.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.