Novemberben tovább zsugorodott a szállodapiac

Tavaly novemberben is, ahogy az első tíz hónap mindegyikében, alacsonyabb volt a vendégforgalom a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken, mint egy évvel korábban.

A szálláshely-szolgáltatási piacot 2008 vége óta visszaesés jellemzi, a trendforduló még nem következett be - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

Tavaly novemberben 1,003 millió vendégéjszakát töltöttek el a belföldi és a külföldi vendégek, ami 10,7 százalékos visszaesés 2008 novemberéhez viszonyítva. A belföldi és a külföldi vendégek száma novemberben 435 ezer volt, 9,8 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Az első tizenegy hónapban a kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek, illetve vendégéjszakák száma egyaránt 8 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól. A szálláshelyek árbevétele folyó áron 10 százalékkal mérséklődött. Októberben 1,44 millió vendégéjszakát töltöttek el a belföldi és a külföldi vendégek, ami 8,2 százalékos visszaesés 2008 októberéhez viszonyítva. A belföldi és a külföldi vendégek száma októberben 595 ezer volt, 8,3 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Tavaly január-novemberben 2,988 millió külföldi vendég 8,588 millió belföldi vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek és a vendégéjszakák száma egyformán 10 százalékkal csökkent 2008 azonos időszakához képest. A Németországból, Lengyelországból, Olaszországból, Romániából, Hollandiából és Franciaországból érkező vendégek esetében 1-15 százalékos visszaesés volt a vendégéjszakák számában, míg Nagy-Britannia és az Egyesült Államok tekintetében jelentős, 23-24 százalékos volt a csökkenés.

Hét küldő ország - Szlovákia, Csehország, Kína, Izrael, Ausztria, Finnország, Svájc -, valamint a kis súlyt képviselő afrikai országok esetében bővült a vendégforgalom. Legnagyobb mértékben a szlovák állampolgárok által eltöltött vendégéjszakák száma nőtt. A külföldivendég-forgalom 79 százalékát lebonyolító szállodákban minden kategóriában mérséklődött az eltöltött éjszakák száma.

A kereskedelmi szálláshelyek összesen 208 milliárd forint bruttó árbevételt értek el 2009. január-novemberben, ezen belül a szállásdíjbevétel 120 milliárd forint volt. A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 14953 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel pedig 6600 forint volt; 2008-ban ugyanezek a mutatók 14941, illetve 7435 forintot tettek ki. Az egy kiadható szobára jutó bruttó árbevétel jelentős csökkenését a szállodák szobakapacitás-kihasználtságának 6 százalékpontos visszaesése is befolyásolta.

A KSH közleményében kiemelte: az átlagárak alakulása a szállodai külföldivendég-forgalom jelentős súlya következtében erősen függött a hektikusan (264-316 forint) mozgó forint/euró árfolyamtól. A szálláshely-szolgáltatásban a harmadik negyedévben már a 18 százalékos általános forgalmi adó volt érvényben, így ebben az időszakban a szállodák nettó átlagárának változása eltért a bruttó átlagárétól.

A kereskedelmi vendéglátóhelyek 2009. január-októberben 495 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ami 8 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakának adatától. A vendéglátóhelyek árbevételének 10 százaléka származott a kereskedelmi szálláshelyen üzemeltetett üzletekből.

Az év első tizenegy hónapjában a szállodák szobakihasználtsága átlagosan 44 százalékos volt, ezen belül az ötcsillagos szállodák 55, a négycsillagos házak pedig 50 százalékos foglaltságot értek el. 2009. január-novemberben a legnagyobb, 58 százalékos kihasználtsági arány a gyógyszállodák esetében figyelhető meg, bár kapacitáskihasználtságuk 5 százalékponttal maradt el a 2008 azonos időszakában mért szinttől.

Hirtelen megnőtt az érdeklődés, van, ahol zsúfoltság váltja az üres napokat
Hotel Palazzo Zichy bejárás felújított műemlék épület hotel, szálló, szálloda, épület külső-belső
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.