Novemberben örülhettek a szállásadók

Novemberben folytatódott a vendégforgalom kedvező alakulása a kereskedelmi szálláshelyeken az előző év azonos időszakához képest – tette közzé jelentését a KSH.

A forgalom háromnegyedét képviselő szállodák vendégforgalma szinte minden hónapban – augusztus kivételével – élénkült, amiben a négycsillagos, illetve a wellness-szállodák szerepe volt meghatározó. A tizenegy hónap eredményei összességében ennél kedvezőtlenebbek, a szálláshelyek enyhe visszaesést regisztráltak.

Az első tizenegy hónapban a külföldi vendégek több mint 9 millió vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 5, az éjszakák száma pedig 2 százalékkal nőtt 2010. január–novemberhez viszonyítva. A külföldivendég-forgalom szerkezete továbbra is átalakulóban van, a legjelentősebb küldő országokból – Olaszország, Németország, Franciaország – érkezett vendégek eltöltött éjszakáinak száma csökkent, míg a Lengyelországból, a Csehországból és az Egyesült Államokból érkezetteké nőtt, az Ausztriából, valamint Egyesült Királyságból érkezetteké stagnált.

A külföldivendég-forgalom jelentős részét fogadó szállodákon belül a négycsillagos egységekben számottevő volt a növekedés, az ötcsillagos szállodákban ugyanannyi, az egy–háromcsillagos egységekben pedig kevesebb éjszakát töltöttek el a külföldiek, mint 2010 azonos időszakában. A külföldi vendégek száma – a Balaton, Közép- és Dél-Dunántúl kivételével – mindegyik turisztikai régióban emelkedett.

Az első tizenegy hónapban a belföldi vendégek közel 9 millió vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégek száma 3, az éjszakák száma 5 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. A belföldivendég-forgalom 67 százalékát fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma 2 százalékkal bővült. A vendégek körében szintén közkedvelt panzióknál a kereslet visszaesése azt jelentette, hogy a vendégéjszakák száma 25 százalékkal csökkent. A vendégforgalom recessziója kilenc turisztikai régióból ötöt érintett.

2011. január–novemberben a szállodák szobakihasználtsága átlagosan 47,3 százalékos volt, ezen belül az ötcsillagos szállodák működtek a legmagasabb, 65 százalékos szobakihasználtsági aránnyal; a négycsillagos házak 54 százalékos foglaltságot értek el. A szállodai kihasználtság összességében 1,4 százalékponttal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A gyógyszállodák szobáinak igénybevétele is átlagon felüli, 55 százalék volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.