Novemberben lelassult az ipari termelés csökkenése

Novemberben 7, az év első tizenegy hónapjában 19,1 százalékkal gyengült a magyar ipar teljesítménye. A feldolgozóipar, ezen belül az autó -, és autóalkatrész gyártás már éledezik 2008-hoz képest.

Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2009 novemberében 7, munkanaphatástól megtisztítva 9,2 százalékkal csökkent - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A termelés volumene az év első tizenegy hónapjában 19,1 százalékkal alacsonyabb volt a 2008. azonos időszakinál. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index 2009. novemberben 1,3 százalékkal csökkent.

Az ipari termelés novemberi 7 százalékos - az előző hónapokhoz képest kisebb mértékű - csökkenéséhez az alacsony bázis és a munkanaphatás egyaránt hozzájárult.

Az ipari export 2009 első tizenegy hónapjában 20,5, novemberben 4,7 százalékkal csökkent 2008 azonos időszakához mérten. A kivitel novemberi jobb teljesítményéhez az is hozzájárult, hogy az előző hónapokkal ellentétben az ágazatok mintegy felében már exportnövekedés figyelhető meg. A novemberi exportértékesítés közel hattizedét a feldolgozóipar két alága adta.

Az év tizenegyedik hónapjában a feldolgozóipari export közel háromtizedét kitevő járműgyártás kivitelében idén először növekedést regisztráltak; a másik meghatározó alág, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene ugyanakkor 11,8 százalékkal csökkent.

A feldolgozóipar belföldi eladásai 2009 első tizenegy hónapjában 14,9, novemberben 10 és fél százalékkal alacsonyabbak voltak az egy évvel korábbinál. Ez elsősorban az exportra termelő vállalkozások hazai beszállítói hálózatait érintő megrendelések, valamint a lakossági kereslet mérséklődésével függ össze. Az ipar január-novemberi belföldi értékesítése 12,6, a novemberi 8,5 százalékkal esett vissza 2008 azonos időszakához képest.

2009 novemberében a feldolgozóipar termelése az előző év azonos hónapjához viszonyítva 7, a csekély súlyú bányászaté nagyobb mértékben, 29,4%-kal csökkent. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 5,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Erősödőben a feldolgozóipar

Novemberben a feldolgozóipar 13 alága közül már ötben volt megfigyelhető termelésbővülés. A jelentősebb súlyú ágazatok közül a feldolgozóipari termelés több mint egyötödét képviselő járműgyártás kibocsátása 2,8 százalékkal haladta meg a 2008. novemberit. Az alág 2009. évi első növekedését az alkatrészgyártás számottevő bővülése, illetve a közútigépjármű-gyártás előző havihoz képest kisebb mértékű csökkenése eredményezte. A feldolgozóipari termelés több mint egyötödét kitevő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 10 százalékkal volt kisebb a 2008. novemberinél.

A legnagyobb visszaesést a számítógép, -perifériás egység gyártása alágazatban regisztrált a KSH.

2009 novemberében a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése csak kismértékben, 0,9 százalékkal csökkent 2008 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések 0,6, az új belföldi rendelések 2,4 százalékkal mérséklődtek. Az teljes rendelésállomány 13 és fél százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

2008 azonos időszakához viszonyítva 2009 első tizenegy hónapjában a legnagyobb mértékű ipari termeléscsökkenést a Közép-Dunántúlon mért a KSH.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.