Novemberben kevesebbet vásároltak az európaiak

A várakozásokkal ellentétben tavaly novemberben erősen csökkent a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben.

Az Eurostat csütörtökön ismertetett adatai jelezik, hogy a munkanélküliség növekedése közepette a háztartások kereslete még igencsak törékeny. Az euróövezetben a kiskereskedelmi forgalom 1,2 százalékkal csökkent októberhez, és 4 százalékkal az egy évvel korábbihoz képest. Elemzők havi szinten 0,1 százalékos bővülést, éves összevetésben 1,9 százalékos csökkenést vártak.

Októberben még 0,2 százalékkal emelkedett a forgalom az euróövezetben az előző hónaphoz képest.

A 27 tagországban a kiskereskedelmi forgalom 0,8 százalékkal esett vissza novemberben októberhez és 2,1 százalékkal tavaly novemberhez képest. Októberben még 0,5 százalékos volt a havi bővülés.

Az összeurópai csökkenésben döntő szerepe volt annak, hogy Európa legnagyobb gazdaságában, Németországban 1,1 százalékkal mérséklődött a kiskereskedelmi forgalom, Spanyolországban pedig 1 százalékot tett ki a visszaesés. Csökkenést regisztráltak Franciaországban, Portugáliában Szlovákiában és Finnországban is.

Az Eurostat adatai szerint csak Lengyelországban és Nagy-Britanniában nőtt a forgalom tavaly novemberben az előző hónaphoz képest.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.