Novemberben indul a gabonaintervenció

Felvásárolhat a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) intervencióra felajánlott búzát és árpát november elsejétől, korlátlan mennyiségben - tudatta Soproni Horváth Lajos, az MVH sajtófőnöke.

Mivel jelenleg a tonnánkénti 27.300 forintos intervenciós ár  meghaladja a piaci árat - és ez novemberben még kis mértékben tovább  növekedhet - várhatóan sok termelő él majd a lehetőséggel -  vélekednek az MVH-nál.
A gazdáknak a felajánlástól számított négy hónapon belül kell  a  raktárba beszállítaniuk a terményt. Az MVH a vételárat a  beszállítást követő 30-35 napon belül fizeti ki.

Ebben az évben tekintettel a termelők finanszírozási  problémáira, az MVH az átvételi idő radikális csökkentését tervezi.  Így, aki november elsején felajánlja, és jó ütemben szállítja az  árut, akár még az idén hozzájuthat a vételárhoz. Az előzetes infromációk szerint mintegy 400 ezer tonna árpa és 100 ezer tonna búza felvásárlása várható.

A intervencióra tavalyi készleteket is fel lehet ajánlani, de ez  esetben a szükséges kockázatelemzés miatt szennyezőanyag-  vizsgálatot is végez a hivatal. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak egyelőre elegendő  raktárkapacitás áll rendelkezésére az intervenció lebonyolítására.  További raktárakat azonban, amennyiben azok 10 ezer tonnánál nagyobb  kapacitásúak, a tulajdonosok is felajánlhatnak. A hivatal ezt  regisztrálja, és igény szerint szerződést köt a felajánlóval. Ám  csak a ténylegesen tárolt áru után fizet tárolási díjat, havonta  tonnánként 280 forintot.

Felajánlható intervencióra közraktározott áru is, így az  intervenciós felvásárlásig a terménytulajdonosok közraktározási  hitelhez juthatnak, amennyiben egyébként tehermentesek. Aki ezt nem  mondhatja el magáról, az faktorálással oldhatja meg a gondját, mert  a faktoráló cégek megelőlegezik a kölcsön egy jelentős hányadát -  hívják fel a figyelmet a hivatalnál a pénzhez jutás lehetséges módjaira.

A tényleges intervenciós kifizetés akkor történik meg, ha a  közraktárjegy a fizikai áruátvétel után felszabadul, és a  közraktárjegyet bemutatják a hivatalnak.

Kukoricát az unió jelenlegi szabályozása szerint egyelőre nem  lehet felvásárolni, de a mezőgazdasági kormányzat mindent megtesz  annak érdekében, hogy ha a piaci helyzet drasztikusan romlik, akkor  az EU döntésének függvényében kukorica-felvásárlásra is lehetőség  nyíljon - ismertette az MVH.

Jövőre már nem lesz árpafelvásárlás, és a búza is csak  korlátozott mennyiségben ajánlható majd fel intervencióra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.