Novemberben, év/év alapon 4,2 százalékkal emelkedtek az árak

A londoni és hazai elemzők szerint alakult novemberben az év/év alapú infláció, miután a KSH reggel közölt adatai szerint mélyen 5 százalék alatt ütemben, pontosan 4,2 százalékkal emelkedtek az árak.

Novemberben az egyhavi átlagos fogyasztóiár-csökkenés 0,2 százalék volt, míg az elmúlt év ugyanezen időszakához mérten 4,2 százalékkal növekedtek az árak Idén, az első tizenegy hónapban, átlagosan 6,3 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában – tette közzé ma reggel a KSH.

Londoni elemzők év/év alapon messze 5 százalék alatti inflációt vártak. Ez végül össze is jött, s ebben nincs semmi meglepő – mondta a Népszabadságnak Török Zoltán, a Raiffiesen bank elemzője. A jelenlegi helyzetben még jódarabig megyünk lefelé, olyannyira, hogy jövőre alighanem 3 százalék alatt lesz az átlagos infláció. Ez bizony a recesszió mellékterméke – fogalmazott –, miután csökken a kereslet, s szűkül a növekedés üteme.

Mindezek hatására a következő lépés az lehet, hogy a MNB tovább vagdossa a jegybanki alapkamatot, s most könnyen elképzelhető, hogy még decemberben a várt 50 bázispont helyett egy 100 bázispontos csökkentésről döntenek.

Az EU 27 tagországában 2008. októberben a fogyasztói árak a harmonizált adatok szerint átlagosan 3,7 százalékkal voltak magasabbak, mint 2007. októberben. A legkisebb áremelkedést Hollandiában, Németországban és Portugáliában (2,5-2,5 százalék), a legnagyobbat Lettországban (13,7 százalék) és Bulgáriában (11,2 százalék) mérték. Magyarországon az uniós átlaghoz képest nagyobb mértékben, 5,1 százalékkal növekedtek az árak idén októberben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.