Szép számok jöttek ki, a kormány rögtön fényezni kezdte magát

A kormányzat azonnal rárepült a kasszaadatokkal felpumpált kiskereskedelmi adatokra.

Novemberben összességében 4,8 százalékkal bővült a kiskereskedelem Magyarországon az előző év azonos időszakához képest – közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Igaz, a növekedésen belül az élelmiszer részesedése erősen visszafogott volt, így mindössze 1,7 százalékkal erősödött, a költések zömét az iparcikk jellegű vegyes termékkör rekordméretű, 19 százalékos növekedése adta.

A jó kiskereskedelmi adatra azonnal rárepült a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Lenner Áron Márk államtitkár szerint a 2,5 éve tartó bővülést az adórendszer átalakítása, a tartósan alacsony költségvetési hiány, a beindult gazdasági növekedés, a 25 éves rekordon álló foglalkoztatottság, és a 11 éves mélyponton lévő munkanélküliség ráta tette lehetővé.

Az alábbiakban pontokba szedtük az államtitkár állításait, és utánanéztünk azok valóságtartalmának.

"Az év első 11 hónapjában 5,7 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom."

A kormányzati közléseknek van pár komoly szépséghibája. Mint arról többször is írtunk, a jelenlegi kiskereskedelmi statisztika megtévesztő lehet. A tavalyi évben ugyanis a kormány nyomására lecseréltették a kiskereskedők kasszáit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szervereire bekötött online kasszákra. Az ilyen módon ellenőrizhetővé tett kiskereskedők pedig így már jóval  több tételt ütnek be a kasszákba, mint korábban, ami viszont az idén megjelent a regisztrált kiskereskedelmi forgalomban, azaz úgy tűnik, mintha jelentős forgalomnövekedés lenne. A nagy áruházláncok szerint valójában 2-3 százalék között volt a tényleges forgalomnövekedés.

"Az ágazat idén is hasonló ütemben, 6 százalékkal fog bővülni Magyarországon."

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára szerint inkább 3-4 százalékos forgalomnövekedés várható az idén.

"A vasárnapi pihenőnap bevezetése óta az adatok szerint az ágazat 2800-zal több embert foglalkoztat"

Tény, hogy jelentősebb leépülés nem volt az ágazatban. Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke szerint a karácsonyi szezon miatt a kiskereskedők nem siettek a leépítésekkel, ugyanakkor erősen kérdés, hogy az új évben hogyan alakulnak a foglalkoztatási mutatók. Ugyanakkor a vasárnapi bezárás kapcsán ágazati szakértők rámutattak: nem az a kérdés, hogy mennyivel nőtt a foglalkoztatás a vasárnap ellenére, hanem az, hogy mennyi lehetett volna, ha nem vezetik azt be.

"Az ágazatban további közel ötezer betöltetlen álláshelyet regisztráltak. Arra számítanak, hogy a következő hónapokban betöltik ezeket az állásokat."

Mint arról többször írtunk, valóban, súlyos munkaerőhiány van a kiskereskedelemben, miután az alacsony ágazati bérek miatt a képzett dolgozók egy jó része a lábával szavazott, és Nyugatra távozott. A KASZ szerint érdemi munkabéremelés nélkül nem várható a közeljövőben foglalkoztatás növekedés az ágazatban.

 "A munkaerőhiány miatt az áruházláncok jelentősebb béremelést hajtottak végre."


Mint azt Sáling József érdeklődésünkre elmondta: egyedül az Auchan adott nemrég 10 százalékot a dolgozóknak. Egyebekben az ágazat nagy cégei eddig semmiféle béremelést nem hajtottak végre, annál is inkább, mivel a bértárgyalások csak most indulnak, a szakszervezet a jövő héten fogalmazza meg az erre vonatkozó javaslatait. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.