Növelnék az állam részét a Mátrai Erőműben

Az állam növelné jelenlegi kisebbségi tulajdonrészét az ország második legfontosabb áramtermelőjének számító, német irányítás alatt álló Mátrai Erőműben.

Folynak a tárgyalások arról, hogy az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. ne csak kisebbségi partnerként, illetve szerződő félként működjön együtt a Mátrai Erőmű Zrt.-vel, hanem tulajdonrészének növelésével vállaljon szorosabb, aktívabb szerepet – jelentette ki Németh Lászlóné kedden a visontai Mátrai Erőműben.

A nemzeti fejlesztési miniszter a sajtótájékoztatón emlékeztetett: a 2011-ben elfogadott energiastratégia számol az atomerőművel, de számol a szén- és megújuló energiával is.

„A Mátrai Erőmű a szén- és megújuló energia-termelés tekintetében a magyarországi energiaellátás egyik legnagyobb, legfontosabb szereplője” – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy számítanak az erőműre.

Ehhez képest a fejlesztési terveket összesítő állami Mavir 2012-es dokumentuma szerint 2027-ben a Mátrai Erőműnek már egyik blokkja sem működik. A két legrégebbi, egyenként 100 megawattos (MW) blokkot várhatóan az évtized második felében állítják le mintegy fél évszázados üzemeltetés után. Egy 220 MW-os blokk megmaradhat a húszas évek első feléig. Legtovább két 265 MW-s blokk maradhat meg, de – mint azt a Mavir tanulmánya megjegyzi – 2027-ben már e kettő sem üzemel.

Az erőmű előző kormány alatt elhatározott bővítésétől – melyben az MVM vezető szerepet vállalt volna – a Fidesz-kormány alatt az állami vállalat visszalépett. Igaz, értesülésünk szerint tervezik a jelenlegi blokkok élettartam-hosszabbítását.

A jelenleg 950 MW-s Mátrai Erőmű termeli Magyarországon a Paksi Atomerőmű után a legtöbb áramot. Komoly előnye, hogy a hozzá kapcsolódó bányában hatalmas mennyiségű lignitkészletek állnak rendelkezésre. Igaz, a lignit az egyik legrosszabb minőségű szénfajta, elégetése igen környezetszennyező, annak 100 százalékos szűrésére egyelőre nem állnak rendelkezésre ésszerű áron beszerezhető fejlesztések.

A cég többségi tulajdonosa az 1995-ös privatizáció óta a német RWE-EnBW; az MVM-nek azóta 25,5 százalékos tulajdonrésze van.

A Mátrai Erőmű Zrt. visontai külszíni fejtése és tornyai
A Mátrai Erõmû Zrt. visontai külszíni fejtése és tornyai. Változik a széljárás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.