Növekvő díjbevétel és csökkenő profit a Groupamánál

A Groupama Garancia Biztosító díjbevétele tavaly öt százalékkal 91 milliárd forintra nőtt, nyeresége azonban a különadó, valamint az árvíz és viharkárok miatt a harmadára, 3,4 milliárd forintra csökkent.

A biztosítói szektor másfél százalékos átlagával szemben öt százalékkal, 91,3 milliárd forintra növelte díjbevételét 2010-ben a Groupama Garancia Biztosító, így piaci részesedése az egy évvel korábbi 10,55-ről 10,82 százalékra emelkedett – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Yann Ménétrier vezérigazgató. A társaság adózott eredménye azonban a 2009-es 10,7 milliárdról 3,4 milliárd forintra olvadt. A csökkenés nagyjából fele-fele arányban a pénzintézetek különadója és a katasztrofális időjárás eredménye.

A május-júniusi viharok és árvizek következtében 75 ezer kárbejelentést kapott a Groupama, amely ezek után 7,2 milliárd forintot fizetett ki. Az erős mezőgazdasági biztosítási portfolióval rendelkező társaság mintegy 70 százalékkal több jégkárt fizetett ki, mint 2009-ben, ez meghaladta az egymilliárd forintot.

A szektor egészéhez hasonlóan a bevétel tavalyi növekedése a Groupamánál is az életbiztosításoknak volt köszönhető. Az ebből származó díjbevétel 46,6 milliárd forint volt, amely az előző évihez képest 12 százalékos bővülést jelent. A húzóerőt a társaságnál is az egyszeri díjas életbiztosítások jelentették, melyekből 22 százalékos növekedés eredményeként 29,4 milliárd forint folyt be.

A nem életbiztosítási üzletágban a biztosítható javak értékesítésének visszaesése (autó- és ingatlaneladás), a hitelfeltételek szigorítása és a családok jövedelmének csökkenése miatt a piac tovább csökkent. A Groupama egy százalékkal 44,7 milliárd forintra mérséklődött, bár ez még mindig jobb, mint a három százalékos piaci átlag.

Ménétrier szerint idén az életbiztosítások piaca öt százalékkal bővülhet, míg a nem életágban legfeljebb nulla és egy százalék közötti lehet a növekedés. A Groupama az idén is növekedést tervez, így 2011-ben is szeretnének a piac felett zárni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.