Növekvő államháztartási hiány

Nagyobb az államháztartási hiány, és úgy nőtt a költségvetés bevétele, hogy az áfa megugrását a társasági adó, a személyi jövedelemadó és a jövedéki adó is lefelé húzta. Némileg javult a tb-alapok és az elkülönített állami pénzalapok helyzete.

Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - első öt havi deficitje 736,2 milliárd forint volt. Ez az előirányzat 84,6 százaléka. a múlt év első öt hónapjában 567 milliárd volt a hiány - közölte az előzetes számokkal megegyező részletes adatokat honlapján a Magyar Államkincstár.

Májusban az államháztartás 99,2 milliárd forint deficittel zárt. A Pénzügyminisztérium korábbi prognózisában május végére 719,4 milliárd forintos hiánnyal számolt. Ezen belül májusra 82,5 milliárdot várt.

Az államkincstár által közölt részletes államháztartási mérlegadatok azt mutatják, hogy az első öt hónapban a központi költségvetés bevételei 3 ezer 267 milliárd forintot tettek ki. Az összeg 48,1 milliárddal magasabb a megfelelő múlt évinél.

Ezen belül a társasági adóból 11 milliárddal folyt be kevesebb, mint egy éve. Az egyszerűsített vállalkozói adó némileg, 1,7 milliárddal nagyobb lett.

A nagy tételek közül az áfa összege 101 milliárd forinttal meghaladta a tavalyit. A személyi jövedelemadó ugyanakkor 60,3 milliárddal elmaradt. A jövedéki adó is, ahol 15 milliárddal kisebb az idei bevétel a tavalyinál.

Az államkincstár első öt havi mérlegéből kitűnik, hogy a központi költségvetés kiadásai csaknem 280 milliárd forinttal haladják meg a bázis adatát: összegük 3 ezer 996 milliárd volt.

A társadalombiztosítási alapok idei első öt havi mérlege 35 milliárd forintos hiányt mutat. Tavalyi csaknem 88 milliárd volt a hiány.

Az elkülönített állami pénzalapok 2010 első öt hónapjában 27,3 milliárd forintos többlettel zártak. Tavaly ez 18 milliárd volt.

A Nemzetgazdasági Minisztérium nem közölt első féléves államháztartási prognózist. (A korábbi gyakorlat szerint a Pénzügyminisztérium három havonta frissítette előrejelzését.)

Tavaly júniusban az államháztartás  - önkormányzatok nélkül - 245,8 milliárd forint hiánnyal zárt. Az első féléves deficit 812,8 milliárd volt. A múlt évi teljes hiány 924,8 milliárd forintot tett ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.