Növekedéspárti magyar adókat sürget az OECD

A bizonytalanság és a bizalmatlanság légkörében a belső kereslet stagnál, a növekedés az export teljesítményétől függ. A költségvetés hiánya csökkent, de a kiigazítás szerkezetén helyesebb lenne változtatni: a kiadásokat visszafogni és növekedéspárti adórendszert kialakítani, megszüntetve a torzító hatású banki és egyéb szektorális különadókat - foglalható össze az OECD véleménye Magyarországról .

Idén 0,5, jövőre 1,3 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság, ahogy a világgazdasági környezet javul, és élénkül a külső kereslet. Mert a belső keresletre számítani nem lehet, a beruházások pedig tovább csökkennek, még 2014-ben is. A munkanélküliségi ráta is emelkedni fog, jövőre eléri a 11,5 százalékot. Tömören ez a véleménye a magyar gazdaság kilátásairól a fejlett ipari államokat tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetnek (OECD), amely szerdán adta ki frissített világgazdasági előrejelzését.

Varga Mihály – növekedéspárti adórendszert várna az OECD
Varga Mihály

A magyar gazdaság ilyen körülmények között a külső feltételektől függ, hiszen szerény mértékű növekedését kizárólag a kivitelnek köszönheti. Az OECD ugyanakkor óv a forint meggyengítésétől. Az infláció üteme a rezsicsökkentés nyomán látványos ütemben apad ugyan, de a maginfláció továbbra is három százalék felett van, s az inflációs várakozások is a kelleténél magasabb szinten rögzültek. A jegybanknak erre kellene összpontosítani a figyelmét. Az OECD arra számít azonban, hogy a kamatvágási periódus folytatódik, s idén négy százalékra mehet le az alapkamat. Az MNB növekedési programja támogathatja ugyan a 2008 óta visszaeső hitelezés valamelyes élénkítését, de a monetáris lazítás következménye a forint meggyengülése lehet, amely folyamatnak a kezelése nem ígérkezik egyszerűnek, a tetemes devizaadósság miatt.

A költségvetés hiánya a GDP két százalékára mérséklődött tavaly, részben egyszeri tételeknek köszönhetően, s a kormány – amely szeretne kikerülni az uniós túlzottdeficit-eljárás alól – 2013 és 2014-re is 2,7-2,7 százalékot tervez egyszeri tételek nélkül. Az OECD előrejelzésében erre a két évre 2,8 és 3,2 százalékos deficit szerepel. Igaz, a szervezet nem vette figyelembe a május közepén bejelentett, de nem részletezett kiadáscsökkentő terveket.

A pénzügyi közvetítő rendszer működését helyre kell állítani, enélkül sem beruházás, sem növekedés nem lesz, hangsúlyozza az OECD, amely a gazdaság gyorsabb ütemű bővülését előmozdító adóváltoztatásokat sürget, ideértve a torzító hatású banki és egyéb szektorális különadók kivezetését.

Ami a globális fejleményeket illeti, többsebességes világgazdaság alakul ki. Az amerikai gazdaság 1,9 és 2,8 százalékos ütemben bővülhet idén és jövőre, míg az eurózóna 2013-ban recesszióban lesz, és 2014-ben is csak egy százalék körüli iramot diktálhat. A rendkívüli egyensúlyozó mutatványba kezdő Japán helyzete nagyon nehéz. Kína nyolc százalékos éves iramban növekedhet. A kilátások azért eltérőek, mert különböző mértékben sikerült a kormányoknak helyreállítani a bizalmat, rendbe tenni a pénzügyi szektort és hiteles fiskális tervet kidolgozni.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.