Nőtt is, csökkent is az ipari termelés

Erősített a hazai ipar, amelynek teljesítménye – a szeptemberi 5,5 százalék után – októberben hat százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőttit. Szeptemberhez képest azonban visszaesett a kibocsátás.

A járműipar javuló teljesítményének eredménye a statisztikán is meglátszik: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes adatai szerint ugyanis az export és a gazdasági növekedés szempontjából kulcsfontosságú ipar – a nyers adat alapján – 6 százalékkal növelte októberben a kibocsátását az előző évihez képest. Szeptemberben 5,5 százalékos bővülést mutattak ki.

A növekedés azonban számotevőbb mértékű, ha a munkanaphatástól megtisztított indexet nézzük. Szeptemberben egy munkanappal több volt, ezért a korrigált index 3,1 százalékos növekedésről tanúskodott, míg októberben ez az mutató a nyers adattal megegyezően 6 százalékos volt. A részletes adatokat egy hét múlva ismerteti a KSH, elképzelhető, hogy a harmadik negyedéves GDP-mutatóhoz hasonlóan ezúttal is felfelé kerekíti a számokat, kedvezőbb képet mutatva a gazdasági állapotáról.

Hogy annyira mégse lehessen örülni a statisztikának, arról a KSH szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelési indexe gondoskodik, amely szeptemberhez képest fél százalékkal romló teljesítményt jelzett. Az ipari termelés szeptemberben érte utol az egy évvel korábbi szintet, most az első tíz hónap összehasonlításában a KSH 0,7 százalékosról adott hírt.

Csalódást okozott Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzője számára az októberi adat, mert az elmaradt a prognózisától. Az ipari termelés megugrása bázishatásnak köszönhető – állapítja meg –, hiszen az előző hónaphoz viszonyítva 0,5 százalékkal csökkent az ipari termelés.

Borúlátásra azonban mégsem lát okot, mivel szerinte a következő hónapokban elsősorban a járműgyártás adhat további lendületet az ipari termelésnek, részben az autópiaci kilátások javulása, részben a hazánkban létesített autóipari kapacitások felfutása miatt.

A kilátásokra nézve biztató, hogy az európai és a német konjunktúramutatók a kilábalás irányába mutatnak, így a külső kereslet élénkülése várható. A belső kereslet szintén élénkülhet az év hátralevő részében. Ezt tükrözik az ipar megrendelési adatai is, az új rendelések 31 százalékkal, a rendelésállomány 24,6 százalékkal emelkedett szeptemberben.

Mindezek hatására az utolsó negyedévben az ipari termelés 7-8 százalékos növekedést mutathat. Idén az Audi győri üzemének elindulásával, a Mercedes és az Opel üzemek kapacitásának felfutásával, bázishatások miatt és az a következő hónapokban várhatóan javuló belső és külső kereslet mellett 2-2,4 százalék körül növekedhet az ipar kibocsátása, míg jövőre 6-6,5 százalékos növekedésre számít az elemző.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.