Nőtt az euróövezeti GDP

Megerősítette korábbi becslését az euróövezeti gazdaság negyedik negyedbeli alakulásáról csütörtökön az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat: e szerint a GDP 0,1 százalékkal nőtt a harmadik negyedhez képest, és 2,1 százalékkal csökkent 2008 negyedik negyedéhez viszonyítva.

Az adatokban az elemzők sem vártak változást a február 12-én közzétett becsléshez képest: a GDP-t 0,1 százalékkal várták nőni az előző negyedévvel összevetve, és 2,1 százalékkal csökkenni az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

A harmadik negyedévben 0,4 százalékos volt a negyedéves bázisú növekedési ütem, a második negyedévben 0,1 százalék volt a csökkenés, az első negyedévben pedig 2,5 százalékkal mérséklődött a GDP. Éves összevetésben a 2009-es harmadik negyedévi GDP 4,0 százalékkal, a második negyedévi 4,8 százalékkal, az első negyedévi 5,0 százalékkal esett vissza tavaly az euróövezetben.

Az EU egészére most kiadott becslés szerint a 27 tagállam 2009 negyedik negyedévi gazdasági teljesítménye a harmadik negyedévhez viszonyítva 0,1 százalékkal emelkedett, a harmadik negyedévben szintén negyedéves viszonylatban 0,3 százalékkal nőtt, a második negyedévben 0,3 százalékkal csökkent, az első negyedévben pedig 2,4 százalékkal esett vissza.

Az EU negyedik negyedévi gazdasági teljesítménye a 2008-as negyedik negyedévihez képest 2,3 százalékos visszaesést mutat, megerősítve a korábbi becslést. A harmadik negyedévi GDP az előző évi azonos periódussal összevetve 4,3 százalékkal, a második negyedévi 5,0 százalékkal, az első negyedévi 4,9 százalékkal csökkent.

Lassan lábadozik az Európa Unió gazdasága: az idén a GDP az EU-ban és az euróövezetben is várhatóan 0,7 százalékkal nő, az infláció pedig 1,4 százalék lesz az egész unió, 1,1 százalék az euróövezet esetében - jósolja az a nemrégiben Brüsszelben közzétett jelentés, amely az EU hét legnagyobb nemzetgazdaságának kilátásait tekinti át.

A tavalyi harmadik negyedévben megkezdődött ugyan a reál-GDP növekedése, ám a negyedik negyedévben egyes átmeneti tényezők miatt a növekedés lassult. Olli Rehn gazdasági és pénzügyi EU-biztos a 0,7 százalékos idei növekedést prognosztizáló dokumentum ismertetésekor megjegyezte, hogy az előrejelzést továbbra is nagy bizonytalanság övezi, miként arról a pénzügyi piacokon tapasztalható közelmúltbeli fejlemények is tanúskodnak.

Az unióra nézve negatív kockázatot jelent, hogy a pénzügyi piacok helyzetére továbbra is nagy fokú bizonytalanság jellemző. Ugyanakkor a világszintű fellendülés - különösen a feltörekvő ázsiai piacokon tapasztalható - élénkülése, valamint a készletezési ciklusnak az EU-ban küszöbön álló fordulata esetleg nagyobb hatással lehet majd a belső keresletre, mint ahogyan az jelenleg feltételezhető - tették hozzá.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.