Nőtt az EU-infláció

Az euróövezetben 0,2 százalékpontos emelkedés mellett az árak szeptemberben 1,8 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál. A 27 EU-tagállam közül a 3,7 százalékos magyar adat a negyedik legnagyobb.

Az euróövezetben az augusztusi 1,6 százalékról szeptemberben 1,8 százalékra gyorsult a fogyasztói árak éves szintű növekedése - közölte pénteken az Eurostat.

Havi összevetésben tehát ismét 0,2 százalékkal nőttek az árak. Az ok elsősorban az energia drágulása.

Az Európai Unió statisztikai szolgálatának adatai megegyeznek az előzetes becsléssel és a szakértői előrejelzésekkel.

Az unió egészében a legfejlettebb tizenhathoz képest nagyobb volt az összesített infláció: ez 2,2 százalék éves bázison és 0,2 százalék havi szinten.

A 27 tagországban leginkább Romániában emelkedtek az árak, mégpedig 7,7 százalékkal. A második Görögország 5,7 százalékkal, Észtország 3,8 százalékkal és Magyarország 3,7 százalékkal.

Az Európai Unión belül csak Írországban csökkent az árszínvonal: ott szeptemberben éves szinten 1 százalékos csökkenést mértek. A legkisebb növekedés Lettországban volt (0,3 százalék). Szlovákiában csak 1,1 százalékkal voltak magasabbak az árak tavaly szeptemberhez képest.

Elemzők rámutattak: az ingadozó energia- és élelmiszerárak nélkül az úgynevezett éves maginfláció mindössze 1 százalék volt. Ez ugyanannyi, mint augusztusban és júliusban. A gazdaság élénkülése tehát egyáltalán nem járt az inflációs nyomás erősödésével.

Tavaly november óta - amikor az euróövezetben 0,5 százalék volt az éves infláció - szinte folyamatosan emelkednek az árak.

 

Hiánnyal zárt az eurózóna külkereskedelme

Deficites lett az eurózóna augusztusi külkereskedelme, mert az export jóval nagyobb mértékben csökkent az importnál - közölte az Eurostat.

Az Európai Unió statisztikai hivatala szerint az augusztusi hiány 4,3 milliárd dollár volt a júliusi 6,2 milliárd euró többlet után. Az augusztusi adat meglepetést keltett, mivel a Dow Jones által megkérdezett elemzők arra számítottak, hogy az export és az import értéke azonos lesz.

Tavaly augusztusban az euróövezet külkereskedelmében kisebb, 2,8 milliárd eurós hiány volt.

Az idei nyolcadik hónapban az export 120,4 milliárd euróra esett a júliusi 137,6 milliárd euróról, miközben az import kevésbé csökkent, 131,4 milliárd euróról 124,6 milliárd euróra.

Szezonálisan kiigazítva az export 1 százalékkal, az import 1,8 százalékkal nőtt júliushoz képest.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.