Nőtt a német elektrotechnikai export

Tovább növekedett júliusban a német elektronikai ipar exportja – közölte hétfőn az ágazatot képviselő szervezet, a ZVEI (Zentralverband Elektrotechnik- und Elektronikindustrie e.V.).

Júliusban nyolc százalékkal, 13,2 milliárd euróra emelkedett az előző évihez képest a német elektrotechnikai ágazat exportja. Az idén januártól júliusig összesen 91,9 milliárd euró exportot bonyolított le az ágazat, több mint négy százalékkal többet, mint 2011 azonos időszakában.

A fejlődő országokba irányuló export januártól júliusig hét százalékkal emelkedett, míg a fejlett ipari országokba három százalékkal. Az iparosodott országok közül a Japánba irányuló export 24 százalékkal, az Egyesült Államokba pedig 10 százalékkal emelkedett, miközben az euróövezeti országokba két százalékkal csökkent. Spanyolországba tíz százalékkal, Olaszországba pedig nyolc százalékkal csökkent a német elektrotechnikai ipar exportja.

"A júliusban és az év első hét hónapjában elért exporteredmény rekordot jelent, és egyúttal helyre is hozta az év eleji visszaesést" – mutatott rá Andreas Gontermann, a ZVEI vezető közgazdásza.

A német elektrotechnikai ipar importja júliusban 5 százalékkal 10,7 milliárd euróra emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, januártól júliusig pedig 3 százalékkal 77,2 milliárd euróra.

A német elektronikai ipar várakozásai is javultak az utóbbi hónapokban, a vállalatvezetőknek már a 78 százaléka számít az elkövetkező három hónapban az export emelkedésére, vagy stabilizálódására.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.