Nőtt a lengyel munkanélküliség

Lengyelországban novemberben 11,4 százalékra nőtt a munkanélküliek aránya az októberi 11,1 százalékról - jelentették a lengyel statisztikai hivatalban szerdán.

Ebben a hónapban várhatóan 11,7-11,8 százalékra nőtt az állástalanok aránya, tették hozzá a hivatalban előrejelzésként. Tavaly novemberben 9,1 százalékos volt a munkanélküliség. Novemberben átlagosan 1,81 millió állástalant tartottak nyilván az októberi 1,74 millió után.

Lengyelország gazdasági növekedése tavaly 5 százalékos volt, idén az első negyedévben 0,8 százalékra lassult, majd a harmadik negyedévre már 1,7 százalékra emelkedett a növekedés üteme, rendre éves összehasonlításban. Piaci elemzők 2,1 százalékos éves növekedési ütemet jósolnak a most véget érő negyedévről.

Lengyelországnak a hazai piac nagysága segített elkerülni a gazdaság általános visszaesését, a növekedés erős lassulása azonban meglátszik a foglalkoztatás alakulásán. Ennek következtében novemberben a kiskereskedelmi forgalom 6,1 százalékkal elmaradt az októberitől, habár még 6,3 százalékkal nagyobb volt, mint tavaly novemberben, jelentették a lengyel statisztikai hivatalban szintén szerdán.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.