Nőtt a lengyel GDP

Egy százalékos növekedést jósolt az elemzők többsége Lengyelországnak, 0,8 százalékot hozott is a gazdaság az első negyedévben.

Lengyelország hazai összterméke (GDP) 0,8 százalékkal haladta meg az első negyedévben az egy évvel korábbit, jelentették a lengyel statisztikai hivatalban pénteken. Az elemzők többsége egy százalékos növekedést jósolt, de voltak visszaesésre utaló előrejelzések is. Tavaly az utolsó negyedben 2,9 százalék volt a gazdasági növekedés éves összehasonlításban Lengyelországban. Tavaly egész évben 4,9 százalékra lassult a gazdasági növekedés a tavalyelőtti 6,7 százalékról.

A beruházások növekedésének üteme az első negyedévben, éves összehasonlításban, 1,2 százalékra lassult a tavalyi utolsó negyedévi 4,6 százalékról. A lakossági fogyasztás az első negyedévben 3,3 százalékkal nőtt, szintén éves összehasonlításban, az előző negyedévi, 5,3 százalékos ütemről lassulva.

Folytatódó, de "zéró közeli" növekedést jósolt pénteken a Lengyel Nemzeti Bank pénzügypolitikai tanácsának egyik tagja, Andrzej Slawinski. Úgy vélte, jövőre 2 százalékra is gyorsulhat a növekedés. Ezzel közvetve megerősítette az elemzői várakozásokat, nevezetesen hogy a vártnál nagyobb inflációra tekintettel a bank belátható időn belül aligha folytathatja a kamatcsökkentést, bár tévényilatkozatában hozzátette: - Nehéz lesz kizárni a kamatcsökkentést, ha a gazdasági helyzet rosszabbra fordul, mint ahogy most várjuk.

A lengyel központi bank - összhangban a várakozásokkal - szerdán változatlanul, 3,75 százalékon hagyta alapkamatát. A döntést indokoló közlemény szerint a bank úgy látja, hogy az infláció enyhülhet a következő hónapokban, de magas szinten marad, főként az élelmiszerárak és a hatósági árak - köztük az energiaárak - viszonylag nagy mértékű éves szintű emelkedése miatt.

A lengyel pénzügyminisztériumban nem hivatalosan több mint egy százalékos gazdasági növekedést várnak idén, megjegyezve, hogy a külső környezet bizonytalan. Úgy vélik, az Európai Bizottság tévedett, amikor e hónap elején visszaesést jósolt Lengyelországnak. Az EU-bizottság Lengyelországnak a hazai összterméke (GDP) 1,4 százalékos csökkenését valószínűsíti jelenleg erre az évre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.