Nőtt a feszültség a román-magyar határon

Összekapcsolták a második magyar-román villamos távvezetéket szerdán, és átadták a Békéscsaba-Nadab (Románia, Arad megye) közötti távvezeték magyar szakaszát, valamint a kibővített békéscsabai alállomást; a magyarországi beruházás mintegy 4,2 milliárd forintba került.

 

Az ünnepélyes összekapcsoláson Tari Gábor, a magyar villamos energia rendszerirányító, a Mavir vezérigazgatója és romániai partnere, Octavian Lohan, a Transelectrica S.A. igazgatója azt hangsúlyozta, hogy az új 400 kilovoltos távvezeték növeli a térség ellátásának biztonságát és bővíti az export-import lehetőségeket.

Mártha Imre, a Mavir-tulajdonos Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) vezérigazgatója a távvezetéket fontos kapcsolatnak nevezte a közép-kelet- és a dél-európai térség között. Hangsúlyozta, hogy a két régió árampiacai közötti különbség kölcsönös előnyöket kínál mindkét piac szereplőinek.

A beruházáshoz az Európai Unió a Trans European Network - Energy (TEN-E) program keretében közel kétmillió euró, vissza nem térítendő támogatást nyújtott. Az új román-magyar távvezeték az európai villamos energia rendszeren (UCTE) belüli hálózati kapcsolatokat is erősíti, és ezzel növeli az európai rendszer biztonságát. 

A 38,8 kilométer hosszú magyar vezeték és az alállomás bővítésének kivitelezője az MVM csoporthoz tartozó OVIT volt, a beszerzésekről versenytárgyalással döntöttek.

Tari Gábor az MTI kérdésére elmondta, hogy hálózatok összekapcsolásával duplájára, 200 megawattra emelkedik a magyar-román határkeresztező kapacitás. A bővülés eredményeként létrejött 100 megawattot, óvatosságból, 2009-ben még  nem éves, hanem havi aukciókon értékesítik  - tette hozzá.  

A vezérigazgató megjegyezte, hogy 2009-ben - az ideihez hasonlóan - a Mavir mintegy 20 milliárd forintot költ hálózatfejlesztésre. Arra a kérdésre, hogy a társaság a beruházásoknál milyen megtérüléssel számol, a vezérigazgató azt válaszolta: a beruházási költségeket elismerik a rendszerhasználati díjban. A beruházásokat a Mavir részben saját erőből, részben tulajdonosi hitelből finanszírozza.

Mártha Imre, az MVM vezérigazgatója arról biztosította a Mavir menedzsmentjét, hogy a gazdasági válság ellenére gyorsíthatják a hálózatfejlesztési beruházásokat.

Tari Gábor kérdésre válaszolva elmondta: a gazdasági válság hatása még nem igazán érzékelhető az áramfogyasztásban. A havi fogyasztási adatok több mint egy százalékkal magasabbak az egy évvel korábbinál, bár éves szinten a fogyasztás alig több, mint az előző 12 hónapban.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.