Nőtt a magyarok utazási kedve

Nőtt a lakosság utazási és pénzköltési kedve, ennek megfelelően egyre többen döntenek úgy, hogy útra kelnek, s nem otthon, a négy fal között töltik szabadságukat.

Maguk mögött tudva a válság nadrágszíjmeghúzós éveit, a magyarok 40 százaléka úgy tervezi, hogy idén többet fogyaszt majd, mint tavaly. 2013-ban még csak a megkérdezettek egyharmada számított arra, hogy lehetőségei növekedni fognak az elkövetkezendő időszakban, ehhez képest a növekedés szemmel látható. Arra a kérdésre, hogy mire fog leginkább költeni a napi kiadásokon túl, a megkérdezettek többsége az „utazás, szabadidő” választ jelölte meg – derült ki a Cetelem Körkép 2014 felméréséből.

Míg a Magyar Turizmus Zrt. felmérése szerint a lakosság csaknem 40 százaléka utazna el a főszezonban (ez valamivel meghaladja a tavalyi eredményt), addig a Cetelem Körkép 2014 adatai ennél is kedvezőbbek. 2013-ban még a lakosság 40 százaléka tervezte, hogy nyári pihenését lakóhelyétől távol tölti, idén már a megkérdezettek 45 százaléka tervezi, hogy nyaralni megy.

Lukácsi Zoltán, a Magyar Cetelem Bank marketingigazgatója is előremutatónak látja, hogy a válság nehéz éveit talán végre magunk mögött hagyva egyre többek számára nyílik lehetőség arra, hogy a hétköznapok költségeinek fedezésén felül életminőségük javítására is fordítsanak pénzükből. „Pozitív jelenség, hogy egyre többen engedhetik meg maguknak a nyári pihenést. Az utazóknak javasoljuk, hogy pénzügyi szempontból is alaposan tervezzék meg a nyaralást, hogy a pihenés nyugalma biztosítva legyen” – mondta Lukács Zoltán.

A nyaralás a többség számára belföldi üdülést jelent: a válaszadók mintegy 70 százaléka a határokon innen tervezi a feltöltődést, közülük minden harmadik a Balatont választja. Akik viszont külföldi utazásra készülnek, elsősorban Horvátországot választják, amit Görögország, Olaszország, Románia (Erdély) és Bulgária követ. A Magyar Cetelem Bank ügyfeleiről szóló saját felmérésében is Horvátország a kedvenc úti cél, mögötte Olaszország a második, és Spanyolország a harmadik. A magyar turista átlagosan – egy hosszú hétvégénél többet, egy egyhetes nyaralásnál kevesebbet – 5 napot szán szabadságából nyaralásra, amelyre belföldön 90, külföldön pedig 150 ezer forintot tervez elkölteni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.