Norvégián keresztül trükköznek az amerikaiak?

Az Európai Bizottság vizsgálatot indít arról, hogy az etanol tisztességtelen behozatala valóban befolyásolja-e annak árát Európában.

Az európai bioetanol-termelők panaszt tettek az USA ellen a Norvégián keresztül történő behozatal miatt. Az északi országba importált etanol mennyisége ugyanis az elmúlt egy év során megtízszereződött és messze aláássa az európai gyártók árait.

Az európai bioetanol-termelők szervezete, az ePURE, felszólította az Európai Bizottságot, hogy indítson vizsgálatot és lépjen fel az Amerikai Egyesült Államok üzleti gyakorlata ellen, amely az Európába importált etanolra egy évvel ezelőtt kirótt vámteher kijátszására irányul. Az európai gyártók ugyanis az árak leszorítása miatt az elmúlt időszakban hátrányos helyzetbe kerültek, amely a piaci életképességüket veszélyezteti.

Miután 2013 februárjában az EU vámteherrel nehezített az USA-ból dömpingszerűen érkező import-etanolt, az amerikai gyártók új módszert találtak annak Európába történő behozatalára. Hirtelen nagy mennyiségben kezdték azt Norvégiába szállítani, így egy év alatt megtízszereződött az országba érkező etanol mennyisége - elérve az USA-ból Brazíliába exportált szintet. Ezzel egyidőben jelentősen megnőtt az etanol Norvégiából uniós országokba irányuló kivitele – mindez már 48 százalékos etanollal kevert benzin formájában, amire már a piacvédő vám nem vonatkozik.

Az EU azután szabta ki a vámterheket az USA-ból importált etanolra, miután kiderült, hogy az amerikai gyártók kihasználva az otthoni előállítást támogató dotációkat, Európában törvénytelenül alacsony áron értékesítik azt. Az ePURE ekkor felhívta az EB figyelmét arra, hogy a dömpingszerűen érkező áron aluli etanol negatív hatással van az európai bioüzemanyag-piacra, hiszen a tőzsdéken már az előállítási költség alatti árakon folyt az értékesítés. A piaci valóságnak nem megfelelő alacsony árak a gyártók szerint megnehezítik az európai finomítókkal való tárgyalásokat.

Az ePURE 2014. január 29-i panasztétele arról szólt, hogy az amerikai beszállítók kerülik a vámot. A szervezet felhívja az EB figyelmét arra, hogy előzze meg az EU-s költségvetésből ennek a többmilliós jövedelemnek a kiesését. „Szorgalmazzuk az uniós hatóságokat, hogy védjék meg az európai gyártókat az újabb törvénytelen amerikai etanol elől“ – mondta el sajtóközleményében Rob Vierhout, az ePURE főtitkára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.