Norvégiába megy a Mol

A befektetőbarát működési környezetet biztosító Norvégiában vásárol a Mol főleg kőolajjal kecsegtető tengeri fúrótornyokat mintegy húszmilliárd forintért.

A Mol szerződést kötött a norvég Ithaca Petroleum Ltd. tulajdonában lévő Ithaca Petroleum Norge (IPN) 100 százalékának megvásárlására. Az IPN 14, a norvég kontinentális talapzaton található tengeri engedélyt birtokol. Ezek közül háromban irányító (operátor). A többségében kőolajat tartalmazó telepek nettó 600 millió hordó kőolaj-egyenértéket meghaladó földtani vagyont foglalnak magukban. A teljes vételár 60 millió dollár (közel 17 milliárd forint), ami jövőbeni szénhidrogéntalálat esetén legfeljebb további 30 millió dollárral (mintegy nyolcmilliárd forinttal) nőhet.

A munkaprogram három idei és 2016-os kutatófúrást tartalmaz. A területen nagy tapasztalattal rendelkező IPN kutatási csapatának átvétele szintén az ügylet része. A vételt működési bevételükből állják. A záráshoz szükség van a norvég Szénhidrogén és Energiaügyi Minisztérium jóváhagyására.

A Mol az IPN segítségével a jövőben is szívesen vásárol hasonló engedélyeket Norvégiában. Céljuk a térség elismert operátorává válni. Emlékeztetnek, hogy a Mol jelen van már az Északi-tengeren, az Egyesült Királyságban is. Alexander Dodds, a kutatás-termelés ügyvezető igazgatója hosszú távú céljaikat hangsúlyozta az alacsony kockázatú északi-tengeri térségben, ahol kitermelési- és tudásközpontot építenek. Norvégia az egyik leginkább befektetőbarát működési környezetet biztosítja - tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.