Nonprofit lehet a Díjbeszedő is

Értő fülekre talált a Fideszben az a jobbikos javaslat, hogy a Díjbeszedő is legyen nonprofit. Így viszont az állami Magyar Postát is fejnék, amely a magyar-osztrák pénzügyi körökhöz köthető FHB-val együtt épp most veszi meg a menedzser-tulajdonosainak eddig évi több százmilliót hozó közműszámlázót.

A kormányzati rezsicsökkentés logikus folytatásának nevezte, így támogathatónak tartja Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter Volner János jobbikos képviselőnek azt a felvetését, hogy a lakossági közszolgáltatásokat beszedő külső szolgáltatók - így például a fővárosi Díjbeszedő - működhetnének nonprofit alapon. A miniszter írásbeli válaszában megköszöni az ellenzéki képviselő javaslatát, de hangsúlyozza, a megvalósításról később dönthetnek.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Díjbeszedő Holding 2011-ben 657 millió, tavaly 1,5 milliárd forint nyereséget termelt tulajdonosainak. A nyereség jórészt a leányvállalatoktól, így például a Díjbeszedő Faktorháztól, a nyomdától és az internetes Díjnettől származott. A nyereségből a tulajdonosok 2011-ben 796 millió forintot vettek fel - részint a tartalékok terhére -, 2012-ben pedig 971 milliót.

Az 1992-ben privatizált egykori Díjbeszedő Vállalat jogutódjaként működő Díjbeszedő Holding többségét az Opten tavalyi adatai szerint közvetve-közvetlenül a cég vezetői, így Kozsa Pál elnök és Kovács Zoltán vezérigazgató jegyzik. Áttételesen kisebbségi része van Lantos Csaba nagyvállalkozónak, az FHB felügyelőbizottsági elnökének, korábbi OTP-vezérhelyettesnek.

Egy májusi megállapodás szerint a Díjbeszedő Holding többsége a Magyar Postához és az FHB Bankhoz kerül. A Magyar Posta állami, az FHB a tőzsdén forog, de jelentős tulajdonosa a Heinrich Pecina alapította osztrák Vienna Capital Partners magyar leányvállalata, vagy Spéder Zoltán FHB-elnök, volt OTP-vezérhelyettes, nagyvállalkozó befektetőtársasága.

A Díjbeszedővel és felvásárlásával kapcsolatba hozható üzletemberek az elmúlt évtizedek során szinte kivétel nélkül olyan cégeknél töltöttek be pénzügyi csúcsposztokat, mint például a CAIB vagy az OTP.

A jobbikos képviselő pénzügyileg nem túl kidolgozott felvetése láthatólag értő fülekre talált a Fideszben. Nem csoda, hisz még a kormánypárt sem fogalmazta meg pontosan, mit ért nonprofit közszolgáltatások igénye alatt. Orbán Viktor és párttársai rendre hangsúlyozzák, hogy a lakossági szolgáltatásokat mentesítenék a nyereségtartalomtól. Arra a felvetésre viszont, hogy a lakossági szolgáltatások különvéve a legtöbb ellátónál már most veszteségesek, a kormányfő úgy fogalmazott, hogy az nem hatja meg. Fideszes ígéretek szerint még a választások előtt írásos formába öntik, mit is gondolnak erről.

A Díjbeszedőnél a miniszteri válasszal kapcsolatos tudakozódásunkra az elmúlt napok során nem reagáltak. Egy olyan kommunikációs céghez irányították lapunkat, amely bevallása szerint körülbelül egy éve nem végez ilyen szolgáltatásokat a Díjbeszedőnek. A miniszteri választ a Magyar Nemzet szombati száma idézi.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.