Nőnek vagy szinten maradnak az üzemanyagárak

A jövő héten szinten maradhatnak az üzemanyag-tarifák, de némi áremelés is benne van a pakliban – jósolja a GKI Energiakutató.

A GKI Energiakutató a jövő héten az üzemanyagárak változatlanságát várja, de mivel a héten folyamatosan emelkedtek a nemzetközi üzemanyagárak, a forint árfolyama pedig négy napon át gyengült a dollárhoz képest, ezért a hétvégi záróárak összehasonlítása alapján nem kizárt egy kisebb, 2-3 forintos emelés sem. A döntéstől függően a benzin ára 380-383 forint/liter, a gázolaj ára a 381-384 forint között változhat literenként.

A Brent spot kőolaj ára a héten 63-66 dollár között változott, heti átlagban 0,2 százalékkal csökkent. A Reuters adatközlése alapján a május 11-15-i héten a benzin 0,3, a gázolaj 0,9 százalékkal drágult az irányadó piacon. A forint ez idő alatt 0,2 százalékkal gyengült a dollárhoz képest.

Az üzemanyagpiacok áralakulása a héten csak a hét első felében követte az olajár változását, a hét második felében inkább az üzemanyagok iránti nagy kereslet vitte tovább felfelé az árakat. A benzin esetében az exportkereslet továbbra is erős, nagy az igény az európai benzin iránt, talán az ázsiai igények mérséklődtek kissé. A dízel esetében az európai országok továbbra is importálnak, elsősorban az Egyesült Államokból és Oroszországból, de Indiából is. Az adatok szerint az arab országok benzin- és dízelkereslete megemelkedett, ezért a Földközi-tenger térségéből vásárolnak üzemanyagot, amely a dél-európai árakat az észak-európai fölé vitte.

Az elmúlt egy év során a benzin ára 7, a gázolaj ára 9 százalékkal csökkent. Egy havi nettó keresetből most 9 százalékkal több benzint és 15 százalékkal több gázolajat vásárolhatunk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.