Nőket a mozdonyra! Vége a férfiuralomnak a vasutaknál

Nőket ültetne motorvonatai vezetőállásába a MÁV és a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) Zrt.: a férfiakat váltó masiniszták toborzása januárban kezdődik.

Átverte az első igazán nagy változtatást a vasútnál Dávid Ilona. Elérte, hogy ha személyében elnök-vezérigazgatóként a MÁV Csoport egészét irányíthatja nő, a vasutasok megbarátkozzanak azzal a gondolattal is: a motorvonatok vezetése sem maradhat a férfiak privilégiuma. A MÁV és a GYSEV máris bejelentette, hogy a magyar vasúttörténet során először női motorvonat-vezetőket állítanak szolgálatba. A két társaság közös felhívásban keres majd gyakornokokat motorvonatai vezetőállásába. A toborzást házon belül kezdik, elsősorban a két cég más munkakörben dolgozó alkalmazottainak jelentkezésére számítanak, akik a 13 hónapos képzést követően állhatnak munkába új posztjukon.

Az "egyenjogúsítás" januártól indul a vasútnál: a MÁV-Trakció és a GYSEV is felhívást tesz közzé, amelyre férfiak és nők is jelentkezhetnek. Amennyiben nők is megpályázzák a lehetőséget, és megfelelnek a felvételi követelményeknek, jól teljesítenek a kiválasztás alkalmával, valamint sikeres vizsgákat tesznek, ők lehetnek a két vasúttársaság történetének első női motorvonat-vezetői.

A hagyományos mozdonyoknál korábban azért nem engedtek nőket a vezetőállásba, mert a szerelvények esetleges össze-, illetve szétkapcsolásához jelentős súlyt kell emelni. És noha a mostani munkavédelmi szabályok nem tartalmaznak erre vonatkozó konkrét tiltást, ezt a műveletet a vasutasok nem tekintették kimondottan nőknek való feladatnak. A legutóbbi mozdonyvezető-tanfolyamra jelentkező 489 fő közt nem volt egyetlen nő sem.

A központi ütköző- és vonókészülékkel felszerelt korszerű motorvonatoknál üzemszerű működés közben nincs szükség a régi vontató járműveknél előforduló fizikai munkára. Ezért nyitják meg a vasutak ezeket az álláslehetőségeket a nők számára is.

A 2013. januári kezdéssel meghirdetett tanfolyamokon a nők is elsajátítják a dízel- és villamos motorvonat vezetésével, üzemeltetésével kapcsolatos ismereteket. A konkrét állásajánlatok, felhívások a jövő héten jelennek meg a MÁV-Trakció, valamint a GYSEV honlapján, illetve a munkavállalóknak szóló belső fórumokon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.