Női foglalkoztatás, túl a vak komondoron

Selmeczi Gabriella már túllépett a vak komondoron. Szerinte a Fideszben az egész kormányzás során az egyik legfontosabb feladat volt a nők és az édesanyák megbecsülése. Mindez a nők foglalkoztatási helyzetéről tartott sajtótájékoztatón derült ki.

A nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztos szerint az elmúlt időszakban a nők foglalkoztatása reményteli fordulatot vett, olyan emelkedő pályára került, amelyet Európa kevés országa mondhat magáénak.

Szalai Piroska pénteken Budapesten sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2013-ban 1,797 millió nő dolgozott, idén januárban ez a szám már 1,83 millió volt. Hozzátette: 2013-ban 2,2 millió aktív nő volt Magyarországon.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) miniszteri biztosa közölte, az inaktív nők száma jelentősen, 1,4 millióra csökkent 2013-ra, ami 2009-hez képest 150 ezerrel kevesebb.

Szalai Piroska ismertetése szerint a női foglalkoztatási ráta 52,8 százalék. Mint mondta, a legnagyobb növekedés a 30-34, az 55-59 éves korcsoportokban volt, de jelentősen emelkedett a foglalkoztatás a 25-30 és 50-54 évesek között is. Ez a munkahelyvédelmi akcióprogram eredménye - tette hozzá.

Kitért arra, hogy a kisgyermekes édesanyák munkavállalását 35 ezer esetben tudták tavaly segíteni, és nagyon jelentős hatása lesz idén a gyed extrának, amely 20 ezer fővel növelheti a nők foglalkoztatását.

Szalai Piroska beszélt arról is, hogy bővítik a bölcsődei férőhelyeket, míg az idősebbek számára a nők 40 program jelent segítséget.

Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője azt mondta, a kormány eddigi intézkedései meghozták az eredményeket, 22 éves csúcson van a nők foglalkoztatása, ez pedig európai uniós viszonylatban is kiemelkedik, mivel az ország női foglalkoztatási rátájának bővülése a harmadik legnagyobb a tagállamok között.

Úgy fogalmazott, hogy a Fideszben nemcsak a nőnap alkalmából kapnak nagyobb figyelmet a nők, hanem az egész kormányzás során az egyik legfontosabb feladata volt a nők és az édesanyák megbecsülése. Ennek eszközeként jelölte meg a családpolitikát, az adórendszert, a foglalkoztatáspolitikát.

A szóvivő szerint sok intézkedés kellett, hogy a nők foglalkoztatását rugalmasabbá tegyék, az egyik első lépés volt a munka törvénykönyvének módosítása ennek érdekében. Emlékeztetett arra, hogy már a kormányzás első évében arról döntöttek, hogy a nők részmunkaidős foglalkoztatását munkáltatói járulékkedvezménnyel segítik, és ennek hatása már 2012-ben megmutatkozott, ugyanis akkor kezdett el növekedni a hatévesnél fiatalabb gyermeket nevelő nők foglalkoztatási rátája.

Selmeczi Gabriella kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Fidesz nem szeretné, ha március 15-e a kampány martalékává válna. A Fidesznek a fővárosban nem lesz központi ünnepsége, a fideszes politikusok választókerületükben szerveznek ünnepségeket, ezekről a párt honlapján lehet tájékozódni - fejtette ki.

A szóvivő az országos listást állító pártok mennyiségéről azt mondta, amikor a választójogi törvényt a parlamentben megvitatták, akkor nyilvánvaló volt, hogy az ellenzék azt kéri, hogy könnyebb legyen a jelöltállítás, és a Fidesz-KDNP ennek eleget tett.

Úgy hiszi, az a demokrácia erősödése is, hogy sokkal könnyebb jelölteket állítani ezen a választáson - tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.