Csütörtöktől nőhetnek az üzemanyagárak

Nőttek a nemzetközi olaj- és üzemanyagárak, gyengült a forint – minden együtt áll ahhoz, hogy újabb áremeléssel szembesüljünk a kutaknál. Az autósok pünkösd hétfő miatt várhatóan nyernek egy napot, és a módosítás csak csütörtökön lép életbe.
A jövő héten a benzin 2-4, a gázolaj pedig legalább 3-5 forinttal drágulhat – jósolja a nemzetközi folyamatok alapján a GKI Energiakutató. A benzin tarifája 336, a gázolajé 330 forint körül állhat így be. A Mol mindig hétfőn dönt a szerdai árváltoztatásról, de mivel Pünkösd miatt a döntés ezúttal minden bizonnyal keddre csúszik, így szerda helyett a módosítás is csütörtökön léphet életbe.

Május 9–13. között az Európában irányadó Brent típusú kőolaj hordónkénti ára 42-47 dollár között ingadozott. Ez átlag közel két és fél dolláros, 5,7 százalékos emelkedés. Továbbra is magas az olajkínálat, de egyre többen várják az év végére, következő év elejére a túltermelés megszűntét. Az amerikai kőolajfúrások száma újfent, ezúttal tízzel csökkent. A kitermelés már nemcsak az Egyesült Államokban csökken, hanem politikai és gazdasági problémák miatt Líbiában, Nigériában, Kínában, Venezuelában és Kanadában is. Ha ezek a gondok tartóssá válnak, akkor tényleg hamarabb zárulhat a kereslet-kínálati olló. Amerikában kedvező makrogazdasági adatok is megjelentek, ami szintén áremelő hatású. Igaz, a kőolaj-készletadatok továbbra is gyorsabban bővültek a várakozásoknál.

A Reuters adatközlése alapján a benzin a nálunk irányadó mediterrán piacon 2, a gázolaj 2,2 százalékkal drágult. A hét végére az Egyesült Államokban és az európai kikötőknél tárolt benzin mennyisége jelentősen csökkent. Ennek közzététele után nőtt az európai benzin iránti amerikai és arab kereslet. Nigéria irányába az ország pénzügyi és kitermelési gondjai miatt a szállítások leálltak. A gázolaj- és egyéb készletszint viszont tovább nőtt.

A dollár 277,3 forintot ért, négy és féllel, 1,7 százalékkal többet, mint egy héttel korábban. Ez felerősíti az áremelő nyomást. Ráadásul a dollárerősödést nem követte az olajárak mérséklődése.

Az elmúlt egy év során a benzin ára 12, a gázolaj ára 14 százalékkal csökkent. Az átlagkereset-emelkedés folytán most 18 százalékkal több benzint és 22 százalékkal több gázolajat tankolhatunk, mint egy éve.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.