Nőhetnek az üzemanyagárak

A jövő héten akár a benzin és a gázolaj is drágulhat néhány forinttal - vélekedik a GKI Energiakutató.
A jövő héten a benzin ára akár hat, a gázolajé pedig akár három forinttal is nőhet - jósolja a nemzetközi piaci folyamatok alapján a GKI Energiakutató. Ugyanakkor, ha a Mol nem a hét második felében tapasztalt jelentős dollárerősödés, hanem a hét egészének átlaga alapján dönt, akkor az árak akár változatlanul is maradhatnak - teszik hozzá. A benzin ára így 305, a gázolajé 301-302 forint körül alakulhat.

A február 22-26-i héten a nálunk irányadó Brent típusú kőolaj hordónkénti ára a nemzetközi piacokon 31-36 dollár között változott, ami 1,2 dolláros, 3,6 százalékos növekedés. Az árak pénteken erőteljesebb emelkedést mutattak. Az olajpiaci ingadozást a hét elején a túlkínálat mozgatta. Ezután viszont felfelé húzták az árat a statisztikák: a kedvezőbb amerikai GDP-adat alapján a növekedés erőteljes maradhat, ami fékezheti az olajigény-csökkenést. Szintén az emelkedést erősítették a közzétett benzin-felhasználási adatok és az is, hogy az előrejelzések szerint idén napi körülbelül 600 ezer hordóval esik a palaolaj-felhozatal. Hasonlóképp a drágulás irányába hat, hogy a tavaszi karbantartási munkák miatt egyre több finomító korlátozza vagy állítja le a termelést, illetve az is, hogy a héten további 13-mal csökkent az amerikai kőolajfúrások száma.

A Reuters adatközlése alapján a benzin a nálunk irányadó mediterrán piacon 0,6, a gázolaj pedig 0,9 százalékkal lett olcsóbb. Igaz, szerda óta inkább az emelkedés az irányadó. Az európai benzinkereslet mérsékelt. A kivitel szintén minimális: egyedül Kína vásárol benzinalapanyagot és a finomításhoz szükséges termékeket. A kikötői készlet továbbra is jelentős. Az európai dízel kínálat szintén bőséges, a tárolók szinte tele vannak. Igaz, márciusban kevesebb dízel érkezhet.

A dollár 281,4 körül ingadozott: több mint három forinttal, 1,1 százalékkal kellett többet adni érte, mint egy hete. A forintgyengülés eltüntette a benzin- és a gázolajár tőzsdei csökkenésének hatását.

Az elmúlt egy év során a benzin ára 15, a gázolajé 19 százalékkal csökkent. Egy havi átlagkeresetből ma 25 százalékkal több benzint és 31 százalékkal több gázolajat vásárolhatunk, mint egy éve.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.