Nőhet is, csökkenhet is a benzinár

A héten csökkentek a nemzetközi olaj- és üzemanyagárak, de gyengül a forint, így a GKI Energiakutató szerint a jövő héten akár emelkedhet is a benzin- és a gázolajtarifa a hazai kutaknál; igaz, a benzinnél csökkentésre is van esély.
Az október 19-23-i héten a nálunk irányadó Brent típusú kőolaj hordónkénti ára 46-48 dollár között változott, heti átlag közel két és fél dollárral csökkent - írja a GKI Energiakutató. Túlkínálat uralkodik. Pénteken a kínai jegybank kamatcsökkentését követően először emelkedett az olajár annak reményében, hogy a döntés a kínai gazdaság élénkítését eredményezi. Ám a későbbi borúlátás eltüntette az emelkedést. A kőolajfúrások ezen a héten csak eggyel csökkentek. A hét második felében a dollár jelentősen erősödött a vezető devizákkal szemben, ami árcsökkentő hatású.

A Reuters adatközlése alapján a benzin ára a nálunk irányadó mediterrán piacon heti átlag 7,4 százalékkal, a gázolajé három százalékkal mérséklődött. Az európai benzinkivitel lehetőségei némileg javultak, mivel az Egyesült Államok keleti partjainál a benzinkészletek apadtak. Nigéria újból jelentős vásárlásokról jelentett. Az ázsiai magas oktánszámú termékek iránti kereslet szintén erős. Az európai piacokon magas a dízelkínálat, magas a készlet, egyes kereskedők a szállítóhajókat használnák raktárként. A belső árakat továbbra is viszonylag magasan tartja a Rajna alacsony szintje. A francia, német és svájci belső piaci dízel-készletek a költséges szállítás alacsonyak. Az üzemanyagárak tendenciája a hét első felében belesimult a Brentébe, de a hét második felében meredekebben emelkedtek.

A héten egy dollárért átlag 277 forintot, 4,6 forinttal, 1,7 százalékkal többet kértek, mint egy héttel korábban.

A héten szerdán és pénteken összesen 11 forinttal csökkent a benzin és 9 forinttal a dízel ára. Feltételezve, hogy a Mol a szerdai árdöntés utáni piaci árváltozásokat veszi figyelembe, a benzinnél a kutatóintézet szerint a két forintos csökkentéstől az ártartáson át a két forintos emelésig is elképzelhető a változtatás. A gázolaj forintban mért ára esetében a hét második felében az áremelkedés és az árfolyam gyengülése erőteljesebb hatást gyakorol. Ezért itt az ártartástól a 2-3 forintos emelésig lehetséges a változás mértéke. Így a benzin ára 329, a gázolaj ára 337-341 forintra kerülhet literenként.

Az elmúlt egy év során a benzin ára 14, a gázolaj ára 15 százalékkal csökkent. Az átlagkeresetből most 21 százalékkal több benzint és 23 százalékkal több gázolajat vásárolhatunk, mint egy éve.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.