Nőhet az üzemanyagok ára

A nemzetközi olajpiacok drágulása és a dollár jelentős erősödése miatt szinte biztosra vehető a szerdai üzemanyagár-emelés.

Az üzemanyag-piaci árak emelkedése és az árfolyam miatt szerdától a benzin ára 6-9 forint között emelkedhet, a gázolajnál pedig 2-4 forint közötti növekedés lehetséges - véli a GKI Energiakutató. A benzin ára így 334-338, a gázolajé 338-341 forint között változhat.

Az október 26-október 30-i héten a nálunk irányadó Brent típusú kőolaj ára 45-49 dollár között változott, közel fél dolláros, mintegy másfél százalékos emelkedéssel. Az áremelkedést először az a hír indította el, hogy az Egyesült Államok kőolajtermelése mérséklődik: az augusztusi adat az idei harmadik leggyengébb. A másik lökést az okozta, hogy a kőolajfúrások száma ismét, ezúttal 16-tal csökkent: a folyamat már 9 hete tart.

Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

A Reuters adatközlése alapján a benzin a mediterrán piacon heti átlag 5,6 százalékkal, a gázolaj 0,6 százalékkal lett drágább. Az üzemanyagpiacokon az európai benzinkivitel lehetőségei javultak, erősödtek az Egyesült Államokba irányuló szállítások. Nigéria további benzinvásárlásokat jelentett be. Az ázsiai piacon a magas oktánszámú termékek és a vegyipari alapanyagok iránti kereslet továbbra is erős. Az európai piacokon a dízelkínálat továbbra is bőséges, magas a készletszint, egyes kereskedők a szállítóhajón való raktározást fontolgatják. Az európai belső árakat viszonylag magasan tartja, hogy a Rajna vízszintje továbbra is sekély. A francia, német és svájci dízel-készletek a költséges szállítás miatt alacsony szinten állnak. Svájc egyetlen kőolaj-finomítója leállásra kényszerült egy tűzeset miatt. A helyzet kritikus: a svájci kormány a biztonsági készletekből szabadított fel 50 ezer tonna dízelt.

A dollár 283 forint körül ingadozott: 5,8 forinttal, 2,1 százalékkal kellett többet adni egy dollárért, mint egy héttel korábban. Ez felerősítheti az üzemanyagárak emelkedésének hatását.

Az elmúlt egy év során a benzin ára 14,5, a gázolajé 15,5 százalékkal csökkent. A havi átlagkeresetből 22 százalékkal több benzint és 25 százalékkal több gázolajat vásárolhatunk, mint egy éve.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.