Már nő a gáznyomás a magyar határon

Már nő a gáznyomás a magyar-ukrán határ ukrán oldalán - értesültünk. Az orosz Gazprom szerint a magyarországi szállítások ma este indulhatnak be, holnap pedig akár a teljes szerződött mennyiség megérkezhet. Az ukránok ezt még nem erősítették meg.

Megbízható forrásokból úgy tudjuk, hogy már emelkedésnek indult a gáznyomás a magyar-ukrán határ ukrán oldalán. A magyar szakemberek ennek megfelelően minden intézkedést megtesznek annak érdekében, hogy a lehető legrövidebb időn belül fogadni tudják az onnan érkező gázt. Ezt délutánra, legkésőbb estére várják. Ekkor két hét után újra érkezhet orosz gáz Magyarországra, illetve rajtunk keresztül Szerbiába és Bosznia-Hercegovinába.

Kutas István, a hazai tárolókat is üzemeltető nagykereskedő, az E.ON Földgáz szóvivője lapunknak elmondta: kereskedelmi partnerük, a Gazprom úgy tájékoztatta őket, hogy ma este már érkezhet gáz Magyarországra, és holnap akár a teljes szerződött mennyiséget megkaphatjuk.

Zsuga János, a rendszerirányításért felelős FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója a nyomásra vonatkozó információnkat megerősítve leszögezte: az valóban emelkedik az ukrán oldalon, mégpedig több napja már. Ez biztató jel, ami arra utal, hogy töltik fel a csöveket, készülődnek a szállítások megindítására. Noha az ukrán diszpécserszolgálattal folyamatosan tartják a kapcsolatot, eddig nem kaptak visszajelzést arra nézve, hogy mikor indulhatnak meg ténylegesen is a szállítások.

Reggel az FGSZ azt jelentette, hogy továbbra sem érkezik Ukrajnából Magyarországra gáz. A Szlovákián keresztül Nyugat-Európába irányuló fővezetékbe azonban már fél 11 óta érkezik az áhított tüzelőanyag.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.