Nő a dohánytermékek feketepiaca

Visszafordult a dohánytermékek feketekereskedelmének korábbi csökkenő tendenciája, az illegális dohánytermékek piaci részesedése ebben az évben elérte az 5,8 százalékot a tavalyi 4,2 százalék után – közölte a GfK Hungária Piackutató Intézet.

A hivatalos adatok szerint Magyarországon 2011-ben a dohányipari termékekből származó teljes árbevétel 500-510 milliárd forintot ért el. A költségvetésnek 287,2 milliárd forint jövedékiadó- és 96,5 milliárd forint áfabevétele származott a dohánytermékek értékesítéséből. Az elmúlt évben 13,68 milliárd szál cigarettát és összesen 4.387 tonna fogyasztási dohányt értékesítettek a hazai piacon – emlékeztet a piackutató, hozzátéve, hogy a dohánypiac mérete 2007 óta stagnál, illetve csökken, de a dohányipari termékekből származó állami bevételek folyamatosan nőnek.

A közlemény szerint az elmúlt másfél évben háromszor nőtt a jövedéki adó, ami több mint 20 százalékos adóemeléssel járt, emellett idén január 1-jétől emelték a forgalmi adót, és bevezették a zárt közterületen való dohányzás teljes tilalmát. A GfK idei vizsgálata szerint a korábbi évek fokozatos csökkenése megállt, és az előrejelzéseknek megfelelően újra növekvő tendenciát mutat a külföldi, illetve a hamis termékek aránya.

Az adatok szerint az eddig a feketekereskedelem által leginkább sújtott keleti országrészből, Szabolcs-Szatmár Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyéből fokozatos tevődik át az illegális forgalom a déli megyékre, Csongrád, Bács-Kiskun és Tolna megyére.

A dohányipari szereplők megbízásából a GfK Hungária 2004 óta vizsgálja a dohányipari termékek feketepiacának alakulását európai módszertan szerint. A piackutató az idén is felmérte a cigaretta feketepiacának arányát; ennek során az utcán, illetve az utcai szeméttárolókban megtalálható üres cigarettásdobozokat gyűjtötték össze meghatározott útvonalon, az adott településre előírt darabszám eléréséig. A kutatás így nem terjed ki a nem dobozban árusított fogyasztási dohánytermékekre, a vágott dohány piacára.

A kutatási terepmunka május-június hónapokban folyt, így az eredmények még nem tükrözik a júliusi jövedéki adóemelés hatását. Emellett a következő időszakban várható ismételt jövedékiadó-emelés és a trafiktörvény hatásai is jelentősen befolyásolhatják az illegális piaci kereskedelem alakulását – közölte a GfK.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.