55 milliárdnyi plusz áfát hoztak az onilne kasszák

A korábbi évek átlagához képest idén az első negyedévben 15 százalékkal több áfát vallottak be a kiskereskedelem szereplői- adta hírül a Nemzetgazdasági Minisztérium  (NGM). A 55 milliárdos többleten belül 17 milliárd forint olyan területről érkezett ahol a NAV becslései szerint erős az áfa csalás, itt összességében 29 százalékos volt az áfa-növekedés.

A hatóság szerint ez a kasszák online hálózatra kötésének köszönhető. Az adóhivatal kiemeli: a megnövekedett áfa-adatokban szerepet játszik, hogy a pénztárgépek bekötése az első negyedévben folyamatosan emelkedett, az online pénztárgépek száma 2014 május közepén elérte a 100 ezret. A kereskedelmi szektor egészében tapasztalt jelentős növekedés arra utal, hogy a kiskereskedelmi értékesítések fehéredése közvetetten a termelési-értékesítési lánc egészére is továbbgyűrűzik.

A kiskereskedőknek immáron jó okuk lett arra, hogy "nyugtával dicsérjék a napot": az online pénztárgépeknek köszönhetően  a NAV pontos képet kap a kereskedők tevékenységéről, ezáltal könnyen felfedezhetővé válnak a visszaélési sémák, a legális üzletmenettől látványosan eltérő tételmozgások.

A számlaadás elmulasztására épülő csalástípusok visszaszorítása elemi érdeke az országnak, hiszen az adók megfizetése, beszedése elengedhetetlen  az állam működtetéséhez, a közfeladatok ellátásához, a jóléti kiadások finanszírozásához, vagyis az adóbevételek védelme és növelése nemcsak a kormányzat, hanem a nemzet egészének érdeke. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.