Nő a mozgás a munkaerőpiacon

Körülbelül 16 százalékkal emelkedett idén a második negyedévben az online álláshirdetések száma az elmúlt év hasonló időszakával összevetve – jelezte a Profession.hu állásközvetítő. Ezzel párhuzamosan a munkavállalók is egyre aktívabbak, és nagyobb számban gondolkodnak a munkahelyváltáson.

Munkaerő-piaci fellendülést mutatnak az oldal adatai. A társaságnál a tavalyi második negyedévhez képest 16 százalékkal emelkedett a havi hirdetésszám, így júniusban minden idők legtöbb új online hirdetését adták fel a cégek. A Balaton környékén a legkiemelkedőbb a keresletben megfigyelhető ugrás: a kereskedelmi szektor 30 százalékkal több pozíciót hirdetett meg, mint tavaly ilyenkor.

Az elmúlt hetekben egyre többet hallani arról, hogy a vendéglátóhelyek nem találnak munkaerőt Nyugat-Magyarországon. Ezt a kereslet és kínálat aránya is megerősíti: szakács pozícióra például kétszer annyi hirdetést adtak fel, mint az előző negyedévben – miközben az adott hirdetésre beadott jelentkezések száma a felére csökkent. A teljes kereskedelmi kategória ebben a régióban ugrott a legnagyobbat: 30 százalékkal több az új munkalehetőség. 

Nemcsak az álláshirdetések száma, hanem a regisztráltak száma is stabilan növekszik: havonta átlagosan 11 százalékkal több álláskereső regisztrál a rendszerbe. A legtöbb jelentkezés továbbra is asszisztensi, adminisztrátori munkakörökre érkezik, őket azonban szorosan követik az eladók, irodavezetők és raktárosok. A második negyedévben az IT- és értékesítési munkatárs is gyakran keresett pozíciónak bizonyult.

A termelés folyamatos erősödése a kereskedelmi szektort is egyre jobban beindítja: az ebben a kategóriában hirdető cégek havi átlaga tavalyhoz képest 12 százalékkal, az előző negyedévhez képest 9 százalékkal emelkedett. Legtöbben 1-3 év tapasztalattal rendelkező munkavállalókat keresnek, a jelentkezések száma is ebben a kategóriában nagyon magas.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.