Nő a dízelár, de még nem a VW-botrány miatt

Szerdán két forinttal emelkedik a gázolaj ára, amiért így 346 forint körüli összeget kérhetnek. A 338 forint körüli benzinár ezúttal nem változik. A Volkswagen-botrány nyomán a szakértők hosszú távon a dízel iránti kereslet csökkenését se zárják ki.

Szerdától két forinttal emelkedik a dízel ára. Ennek megfelelően számításunk szerint átlagtarifája 346 forint körül áll be. A 338 forint körüli benzinár ezúttal nem változik.

A GKI Energiakutatónak a történtekkel teljesen megegyező tegnapi előrejelzése szerint a szeptember 21–25-i héten a Brent kőolaj ára 46-49 dollár között változott. A heti átlag lényegében véve nem módosult. A héten semmilyen lényeges gazdasági esemény nem mozdította meg az üzemanyagtőzsdéket. Az amerikai kőolajpiacon a túlkínálat kissé mérséklődött, de továbbra is jelentős. A Volkswagen-botrány hatásaként többen a dízel forgalmi előretörésének mérséklődésére vagy akár visszaesésre is számítanak, de ennek piaci hatása csak hosszú távon jelentkezhet. A héten ismét csökkent az amerikai kőolajfúrások száma, de csak néggyel. A benzin európai áralakulását az is befolyásolja, hogy a nyári minőségű üzemanyagokról a télire térnek át, ami valamivel olcsóbb üzemanyagot jelent.

A Reuters közlése szerint a benzin ára a mediterrán piacon heti átlag 0,1 százalékkal csökkent, a gázolaj pedig fél százalékkal lett drágább. A nyersolajárak változását ezúttal inkább csak a benzin követte. Az üzemanyagpiacokon az Egyesült Államokba irányuló európai benzinexport kissé visszaesett, mivel az Egyesült Államokban mérséklődött a kereslet, és a benzinkészletek is emelkedtek. Az exportkeresletet azonban továbbra is támogatja az ázsiai, a közel-keleti, illetve a nyugat-afrikai piaci igény. Az európai piacokon a dízel kínálata továbbra is bőséges. Mindhárom fontos piacról összesen 5 millió tonna feletti szállítmányt várnak szeptember folyamán. Az európai belső árakat viszonylag magasan tartja az, hogy a Rajna vízszintje továbbra is sekély.

A forint ugyanezen időszak alatt heti átlagban másfél százalékkal gyengült a dollárhoz viszonyítva: a dollár árfolyama 280 forint körül mozgott: 4,3 forinttal, másfél százalékkal kellett többet adni egy dollárért, mint egy héttel azelőtt. Ez növelte az áremelés lehetőségét.

Az elmúlt egy év során a benzin és a gázolaj ára közel 19 százalékkal csökkent. Az átlagos nettó jövedelemből most 25 százalékkal több benzint és 26 százalékkal több gázolajat lehet tankolni, mint egy éve.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.