Nő a cégalapítások száma

Több mint 13 ezer új céget alapítottak Magyarországon 2016 első félévében, ami 7,6 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. Ezzel párhuzamosan a megszűnő vállalkozások száma 5,7 százalékos csökkenéssel meghaladta a 24,5 ezret – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból.

A 2016-os év első félévi adatai több szempontból is rámutatnak a jelenlegi vállalkozói környezet változásaira. Mivel még mindig jelentősen több cég szűnik meg, mint amennyit alapítanak, elmondható, hogy a tovább zajlik az évek óta tartó tisztulás. Az alakuló cégek számának emelkedése viszont új jelenség.

2016 első fél évének adatai az Opten év eleji előrejelzésének megfelelően alakultak. Ebben az új vállalkozások beindítása tekintetében elmozdulást jósoltak. Ez igazolódni látszik, hisz 2016 első hat hónapjában 13 315 új céget alapítottak Magyarországon. Ez némi javulást mutat az elmúlt évekhez, és a 2014 óta tartó változatlansághoz képest, de még mindig elmarad az utóbbi évek csúcsszintjének számító 2011-2012 féléves alapítás számaitól – mondja Pertics Richárd, a statisztikát közzétevő Opten Kft. céginformációs igazgatója. A hitelezés és a gazdasági kilátások kedvező alakulása, a fogyasztói bizalom enyhe erősödése, valamint a jogalkotók rendezési törekvései a vállalkozói kedv mintegy 7,6 százalékos bővülését eredményezték az egy évvel korábbi időszakhoz viszonyítva.

„Az új társaságok alapításában tapasztalható növekedés technikai és gazdasági hatások eredője. A kormány intézkedései - mint például a piacra lépés feltételeinek szigorítása, a tulajdonosok és a vezetők felelősségi körének kiterjesztése, valamint a kötelező feltőkésítés - hatására a magyar gazdaság némileg fehéredik. Ám vállalkozói bizalomról, illetve gazdasági fellendülésről még nem igazán beszélhetünk - hívja fel a figyelmet Pertics Richárd.

A törlések száma ugyanakkor az elmúlt évhez hasonlóan közel kétszeresével meghaladja az alapításokét. 2016 januárja és júniusa között 24 601 vállalkozás szűnt meg, jórészt a cégbírósági takarítás következtében. Az utolsó fél év megszűnési adatait vizsgálva e téren is látszik némi kedvező változás: a 2015 első fél éves adatokhoz képest közel 6 százalékkal kevesebb céget törölt a cégbíróság. 2016-ban várhatóan nem dől meg a 2015-ös törlési csúcs; a következő nagyobb hullám 2017-re várható, amikorra - a jelenlegi szabályok szerint - már kötelező lesz felemelni a kft.-k törzstőkéjét 3 millió forintra.

Az eljárás alatt nem álló vállalkozások száma 2015 közepéig meghaladta az 500 ezret. A szám azóta folyamatosan csökken. A törölt-alapított, illetve a rendben működő cégek számarányát mutató „Opten – Cégfluktuációs Index” tanúsága szerint a legnagyobb mozgás Budapesten, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg és Heves megyében tapasztalható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.