Nincs veszélyben a tervezett adócsökkentés

A költségvetési hiánycél módosítása nem veszélyezteti a tervezett adócsökkentést, a várható gazdasági növekedés hozza majd a szükséges adóbevételeket - mondta Veres János, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese.

- A költségvetési hiánycél módosítása miatt nem kell azzal számolni, hogy jövőre nem lehet megvalósítani a tervezett adócsökkentést - mondta Veres János, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Arra a kérdésre, számolnak-e azzal, hogy jövőre nem tudják végrehajtani az eredetileg tervezett adócsökkentést, hiszen a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ragaszkodott ahhoz, hogy az adóbevételek ne csökkenjenek, Veres János közölte: ezzel nem kell számolni. Csak akkor fordulhatna elő, ha a növekedés rosszabb lenne jövőre, mint ami a jelenlegi tervben szerepel. - A mostani növekedési mérték a tervezett adóváltoztatásokkal együtt hozza a szükséges adóbevételi tömeget - tette hozzá Veres János.

Hangsúlyozta: egyik nemzetközi szervezet sem támogatja, hogy azért lehessen nagyobb a hiány, hogy adócsökkentést lehessen végrehajtani. A szocialista politikus szerint az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap és a magyar kormány közötti hétfői megállapodás azt is jelenti, hogy a két nemzetközi szervezet a helyzethez illeszkedőnek, közgazdaságilag megalapozottnak és politikailag vállalhatónak ítélte a válságkezelő intézkedéseket.

Arra a kérdésre, miért egy százalékkal módosították a hiánycélt, Veres János elmondta: ennek megállapításakor figyelembe vették a tárgyalások közben nyilvánosságra hozott európai uniós prognózist. Meghatározó volt például a német gazdasági visszaesés, amely jelentősen befolyásolja, hogy Magyarországnak milyen exportlehetőségei vannak 2009-ben.

Oszkó Péter pénzügyminiszter az IMF küldöttséggel közös hétfői sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy az államháztartás hiánya az idén a GDP 3,9 százaléka lehet, a korábban tervezett 2,9 százalék helyett. A pénzügyminiszter szerint a GDP 2009-ben 6,7 százalékkal, jövőre 0,9 százalékkal csökkenhet, 2011-ben pedig már nőhet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.