Sokkoló: nincs megállás, a mélybe tartanak a tőzsdék

Nem nyugszanak a nyugat-európai tőzsdék, így a BUX is lejtmenetben van. Frissítve.

Ugyan nyitáskor még 0,22 százalékos pluszban volt a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX, délelőtt 11 órakor már 4,5 százalékos mínuszban járt a tegnapi záróárához képest.A vezető részvényeknek sincs túl jó déelőttjük, a Mol 4,98 százalékot, az OTP 4,22 százalékot, a Magyar Telekom 2,33 százalékot, a Richter pedig 5,72 százalékot veszített értékéből.

Ezzel tulajdonképpen igazodik a nyugat-európai tőzsdékhez, amelyek ugyancsal erőteljes esésben vannak. A londoni FTSE-100 index 4,15 százalékos, a frankfurti DAX index 5,81 százalékos veszteséget mutatott.

Egyelőre nem tudni meddig folytatódik a lejtmenet a tőzsdéken, mivel a befektetők továbbra sem látják egyértelmű jelét az adósságválság megoldásának - vélekedtek az MTI által megkérdezett szakértők azután, hogy kedden - összhangban a többi európai tőzsdemutatóval - meredeken esett a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe is.

A BUX 13 óra előtt már csak 18 344  ponton állt, ami a hétfői záró értékéhez képest 4,2 százalékos csökkenés.

Kuti Ákos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője az MTI-nek elmondta: a keddi kereskedés elején - ha csak körülbelül fél óra erejéig is - volt némi megnyugvás a piacokon, de ez valamennyire természetes is az elmúlt napok ugyancsak 'brutális' esése után. Később azonban ismét előtérbe kerültek azok a vélemények, amelyek szerint nem történt előrelépés az esést kiváltó ügyekben, vagyis a nagy 'adóssághegyet görgető' államok továbbra sem dolgoztak ki olyan megoldásokat, amelyek tompíthatnák a feszültséget. A befektetők egyelőre azzal számolnak, hogy az Egyesült Államok és a dél-európai államok egyre nehezebb helyzetbe kerülnek, és a növekvő kötvényhozamok miatt fenntarthatatlan pályán mozognak - mondta Kuti Ákos. Hozzátette: az is elvette a befektetők kedvét, hogy jelentősen romlottak a növekedési kilátások.

Az elemző hangsúlyozta: a kötvény-, részvény- és devizapiac között nagy az 'együttmozgás', így például egy amerikai részvénypiaci eséskor csökkenek az európai indexek és a nyersanyagpiacok is esnek, egyes devizák gyengülnek, a befektetők pedig az aranyba menekülnek.

A keddi esés mértéke sokkoló, és egyelőre nem tudni hol lesz a vége a csökkenésnek. Kifejtette: a konkrét hírek már nem tudják tompítani az esést, az államoknak kell 'kiállniuk' és olyan hiteles programokat bejelenteni, amely a két faktor - adósság és gazdasági növekedési kilátások - közül legalább az egyikben megoldást kínálnak.

Az olasz és spanyol kötvényhozamok csökkenését az segítette, hogy az Európai Központi Bank (EKB) kötvényvásárlásba kezdet - mondta Kuti Ákos, egyben kiemelte: az össze kötvényt az EKB sem vásárolja fel, de a pánikot csökkentheti. Elmondta: a tőzsdei esést Európa szerte a bankszektor vezeti, ugyanakkor a közszolgáltatók, távközlési cégek, energia- és gázszolgáltatók viszonylag 'jól állják a sarat', de ez sem garancia arra, hogy később nem fognak esni.

A Richter esését tompíthatja az a friss hír hogy megnyerte a lengyel Polpharma tranzakció meghiúsulása miatt indított pert, és a választott bírósági ítélet alapján a Genefar BV 40 millió dollárt köteles fizetni a magyar cégnek - vélekedett Kuti Ákos. Ugyanakkor hozzátette: a mostani esés nem a Richternek szól, a kisbefektetők is 'pánikolnak', és elkezdték kivenni pénzüket saját befektetési alapjaikból, az alapkezelők pedig ahhoz hogy teljesítsék ezeket a pénzkivételi igényeget, kénytelenek eladni a piacon. Elsősorban ez az oka annak, hogy a talpraállás lassú - vélekedett a szakértő. Szerinte várható némi megnyugvás a piacokon, de kérdés, hogy ez mekkora visszapattanásra lesz elegendő.

Ádám Zoltán, a DZ Bank budapesti elemzési részlegének vezetője elmondta: a Budapesti Értéktőzsde teljesítményére a negatív nemzetközi hangulat mellett az is rányomja a bélyegét, hogy Magyarországot sérülékeny gazdaságként tartják számon a befektetők, elsősorban a magas külső- és államadóssága miatt. Ezenkívül az elmúlt bő egy év 'gazdaságpolitikai vonalvezetése vegyes piaci fogadtatásra talált'. Ez a két tényező azt eredményezi, hogy egy ilyen 'éles piaci helyzetben' a piaci szereplők bizalmatlanok Magyarországgal szemben.

Bár Magyarországon a fizetési mérleg pozitív tartományban van, a szakértő szerint veszélyeztetett országként tartják számon hazánkat, mivel fokozottan támaszkodik külső forrásokra, ez pedig árfolyamesés és pesszimista nemzetközi környezet esetén különösen előtérbe kerülhet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.